У Сіетлі почалися випробування на добровольцях вакцини від коронавiрусу

18.03.2020
Усіх, хто, користуючись нагодою, висипав на пляжі «саншайнстейту», місцеві служби в тандемі з правоохоронцями коректно, але впевнено відправили додому.
 
 
Стартова паніка у продуктових та господарчих супермаркетах потихеньку вляглася.
 
 
Залишилося відчуття певної ірреальності і штучності подій. Бізнесова та наукова спільнота, знизавши плечима, флегматично і прагматично перебудовуються під нові реалії.
 
Вважаючи, що небезпеку такої доречної для періоду об’єктивної економічної кризи епідемії роздувають штучно. Тим часом вжити запобіжних заходів і поберегти власне здоров’я завжди доречно.
 
У понеділок, 16 березня, до кінця дня інформагентства повідомили про 4 тис. 400 підтверджених випадків зараження коронавірусом по країні. З них найбільше — в штатах Нью-Йорк — 950, Вашингтон — 777, Каліфорнія — 519 та Массачусетс — 197. 84 людини померли з початку епідемії.
 
За добу додалося близько тисячі нових виявлених хворих. Якщо напередодні CDC (Центр із контролю над інфекційними захворюваннями та епідеміями) не рекомендував проводити заходи за участi понад 50 осіб, то вже на вівторок, 17 березня, Білий дім рекомендував не проводити заходів за участi понад 10 осіб.
 
Усім компаніям і установам рекомендовано організувати роботу онлайн скрізь, де тільки можливо. Компанія «Боїнг», скажімо, оголосила, що літаки продовжать збирати, але всі, хто безпосередньо не задіяний у виробничому процесі, працюватимуть iз дому.
 
Мешканцям славетної Силіконової долини також наказали залишатися вдома починаючи з найближчої ночі. Супермаркети, медичні установи, банки, заправки і міський транспорт продовжуватимуть працювати, але користуватися їх послугами слід тільки за крайньої необхідності. 
 
Президент Дональд Трамп на пресконференції в Білому домі, присвяченій епідемії коронавірусу, висловив припущення, що епідемія триватиме не менше, ніж до липня-серпня або й довше, тому дуже можливо, що в США настане через викликану нею кризу економічна рецесія.
 
Федеральна влада думатиме над можливим залученням ресурсів міністерства оборони та з інших джерел для обладнання тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус, бо їх число може перевищити наявні ресурси лікарень.
 
Таку ідею висловив губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо. Пригадується, що менш як місяць тому Дональд Трамп запевняв, що епідемія закінчиться в квітні, а число хворих у США швидко буде зведено до нуля.
 
Одна з найоптимістичніших резонансних новин дня: у Сіетлі, в Kaiser Permanente Washington Research Institute, почалися випробування на добровольцях вакцини від коронавiрусу.
 
Хоча вони, за всіма прогнозами, триватимуть від 6 до 12 місяців, є надія, що в підсумку з’явиться ефективна вакцина для масового виробництва. Згадану вакцину в рекордно короткі терміни розробили вчені Національного iнституту здоров’я (NIH) і біотехнологічної компанії Moderna Inc.  Массачусетсі.
 
Катерина ТЕСЛЕНКО
Маямі, Флорида