Баскетбольна федерація України через коронавірус достроково завершила національні чемпіонати

18.03.2020
Баскетбольна федерація України через коронавірус достроково завершила національні чемпіонати

Баскетболісти «Дніпра» вперше в історії стали чемпіонами України. (Фото з сайта bcdnipro.com.)

Європейський підрозділ Міжнародної баскетбольної федерації одним із перших серед спортивних континентальних асоціацій у зв’язку зі стрімким поширенням світом коронавірусної інфекції оголосив про необхідність синхронної зупинки всіх змагань, які проводяться під його егідою.
 
 
На розпорядження із мюнхенської штаб-квартири ФІБА-Європа у Федерації баскетболу України відреагували доволі несподівано, вирішивши без жодних проміжних зупинок і очікувань для рестарту оголосити про дострокове завершення своїх чемпіонатів.
 
 
«Баскетбол — це не тільки спорт, а й шоу. Людям у країні зараз не до шоу», — так пояснив радикальне рішення ФБУ її керівник Михайло Бродський. При цьому в департаменті організації та проведення змагань федерації заявили, що, попри зупинку чемпіонату України через пандемію коронавірусу, встановлення переможців i призерів змагань має відбутися за результатами на час закінчення турнірів.
 
Тож чемпіоном чоловічої суперліги, вперше в своїй історії, став «Дніпро», срібні медалі дісталися «Київ-Баскету», а «бронза» — дебютанту першості, «Прометею» з Кам’янського. У таборі новоспечених чемпіонів заявили, що трохи не про таку перемогу в суперлізі мріяли.
 
«Я вважаю, що можна було спочатку зробити паузу, а потім уже вирішувати, що робити далі. Утім і засуджувати рішення ФБУ не можна, оскільки ні­хто наразі не передбачить, яким шляхом розвиватиметься епідемія», — заявив президент «дніпрян» Валерій Кондратьєв.
 
На момент зупинки чемпіонату «Дніпро» переважав своїх конкурентів за всіма показниками, маючи найбільшу кількість перемог та найменше число поразок. І вочевидь, що саме останній показник в умовах, коли учасники ЧУ мали різну кількість зіграних поєдинків, став вирішальним у визначенні переможця.
 
«Вважаю, що цілком справедливо, що перемогу в чемпіонаті присуджують «Дніпру» за те, що ми з відривом у турнірній таблиці випереджаємо інші команди. Хлопці в чесній боротьбі здобули чемпіонство», — наголосив Кондратьєв.
 
Загалом учасники чоловічої суперліги з розумінням поставилися до вимушеної зупинки змагального процесу, наголосивши, що в цій ситуації від них мало що залежало.
 
Щодо баталій у найсильнішому жіночому дивізіоні, то поточний сезон тривав за суцільного домінування «Київ-Баскета», котрий до моменту його зупинки не програв жодного поєдинку.
 
Загалом здобувши 17 перемог поспіль, підопічні Володимира Холопова відібрали чемпіонський титул у столичного «Динамо», котре нинішній розіграш завершило на другій сходинці. Третіми в жіночій суперлізі стали баскетболістки «Рівне-ОШВСМ».