Голосування в часи чуми: у німецькій Баварії та Франції провели місцеві вибори

17.03.2020
 Обирали  депутатів муніципальних та міських рад, бургомістрів та обер-бургомістрів. Усього було розподілено майже 40 тисяч мандатів.
 
 
Вибори відбулися попри протести медиків. Ті, хто відважився з’явитися на виборчі дільниці, вдавалися до самозахисту на свій розсуд.
 
 
Наприклад, голосували у власних медичних гумових рукавичках та власними авторучками.
 
 
Зазначимо, що станом на полудень 16 березня у Баварії зафіксовано близько 700 випадків зараження коронавірусом, три особи вже померли. Всього в Німеччині 5 тис. 795 захворілих та 11 померлих. 
 
А у Франції 15 березня відбувся перший тур муніципальних виборів.
 
На цю дату в країні нараховували близько 5,5 тисячі інфікованих та 127 загиблих, більше половини з яких — молодші за 60 років. Виборці також запасалися власними хірургічними рукавичками та кульковими ручками, а на місцях голосування встановили ємності з антисептичним гелем.
 
Утім захисні маски при реєстрації всім доводилось знімати. 67-мільйонна Франція минулої неділі мала заповнити  902 тисячі 465 виборних посад: муніципальних депутатів, мерів, глав метрополій та більш як півмільйона представників місцевих органів влади. Останні обираються на шість років.
 
До речі, згадані півмільйона місць не є «хлібними»: більше 80% муніципальних обранців працюватимуть безоплатно, а мери невеликих французьких комун i містечок отримують швидше символічну невелику оплату.
 
«Матеріальний стимул» мають лише мери великих міст. Зарплата мера Парижа становить 8 тис. 650 євро, Ліона — 8 тис. 227, Марселя — 8 тис. 137 євро «брудними». Місця, які не вдалося заповнити в першому турі, дозаповнять у другому, 22 березня.
 
Французьке об’єднання медичних працівників Le Collectif inter-hOSpitaux (CIH) також закликало виборців не йти на виборчі дільниці. Натомість президент Емманюель Макрон закликав до громадянської активності. Хтось дослухався до порад медиків, хтось — до заклику президента.
 
У підсумку 53% французів проігнорували вибори. Середня явка по країні становила 45,5%, а в деяких комунах — лише близько 35%. Загалом, із 48 мільйонів громадян iз правом голосу проголосували 22 мільйони.
 
На попередніх виборах 2014 року явка по країні становила 63%. Загальний результат першого туру виборів: зміцнили свої позиції зелені, але також і крайні праві.