У київській гімназії візуалізували шкільні заповіді видатного освітянина Тимофія Лубенця

17.03.2020
У київській гімназії візуалізували шкільні заповіді видатного освітянина Тимофія Лубенця

Воркшоп до 165-річчя видатного освітянина Тимофія Лубенця. (Фото Інни ТУРШУКОВОЇ.)

Сучасна столична Предславинська гімназія №56 бере початок від 11 листопада 1880 року, коли було створено навчальний заклад, що згодом отримав права «Правительственного училища», яким керував на той час уже відомий педагог Тимофій Лубенець.
 
 
Від 1889-го він стане інспектором народних училищ при управлінні Київського навчального округу, а потім і директором народних училищ Київської губернії.
 
 
Тому завдяки старанням і Тимофія Григоровича постало 1904 року нове приміщення навчального закладу, який отримав назву Київське урядове училище імені Гоголя. 
 
Історичні події поступово змінювали статус навчального закладу. Уже у 1994-му загальноосвітня школа перетворилася на гімназію з поглибленим вивченням англійської мови з першого класу. На нинішньому етапі Предславинська гімназія №56 міста Києва — одна з найкращих, де зберігають і примножують традиції.
 
Тут не вперше вшановують видатного освітянина Тимофія Лубенця. До 160-річчя з дня його народження гімназія спільно з департаментом освіти Київміськдержадміністрації, управлінням освіти Печерського району та Педагогічним музеєм України видала збірку «Уроки народного вчителя Т. Г. Лубенця». 
 
До 165-річного ювілею освітянина вирішили організувати воркшоп, яким поєднали основні принципи побудови шкільного навчального процесу в минулому з нинішніми.
 
У творчій майстерні короткі тези учні і вчителі креативно візуалізували, зокрема, розповідями, танцями, відеоматеріалами. Відкрила воркшоп та запросила до спілкування директор гімназії Діна Петренко. Архівно-документальний проєкт «З історії Предславинської гімназії №56» представила заступниця директора Ірина Горлушко. 
 
 
Столична Предславинська гімназія №56 тісно пов’язана з іменем Тимофія Лубенця.Фото надане гімназією.
 
Щоб перенестися у минувшину на понад 100 років, куратор Арт-бюро «Предславинське», заступник директорки Руслана Рудковська презентувала репліку Музею дитинства, який вийшов далеко за межі київського життя, утім залишився невідривним від нього.
 
У ньому знайшлося місце згадкам і про Алісу з Дивокраю (фантазійний твір Льюїса Керрола уперше було надруковано 1865 року), і про іграшки кінця епохи королеви Вікторії, і про україномовну «Читанку» Хуторного, й роботи швейцарського лінгвіста Сеше.
 
Неповторна атмосфера Києва часів початку століття була відтворена в інсталяції з книг, листівок, іграшок, ілюстрацій, ботанічних та ентомологічних колекцій із приватних родинних архівів учителів та дітей.
 
Естетичними емоціями має бути наповнений кожен день, казав Тимофій Лубенець. Цю тезу видатного освітянина нагадала учителька четвертокласників Світлана Дерев’янко.
 
Вона продемонструвала, як можна прищеплювати дітям потяг до краси через творчість Катерини Білокур. Секретами своєї майстерності у воркшопі ділилися також інші педагоги початкової школи. Арифметика, круг, коло та 3-D принтер — таку тему представила Анна Супрун; «Надзвичайні світи Марії Примаченко: звірі та рослини» — Інна Коржевська. Класну енциклопедію та виступ на тему «Поєднання сучасних технологій навчання з традиційними на уроці читання» показала учителька першого класу Ірина Галаган. Привернула увагу «Гравюра Дюрера у «Читанці» Тимофія Лубенця», коли досліджувала з третьокласниками техніку граттаж класовод Наталія Спасіченко.
 
Настанову видатного педагога насичувати дітей народними традиціями і звичаями натхненно виконує багато років поспіль заступниця директорки Катерина Обараз. Разом із восьмикласницями вона представила зворушливу історію українських народних ляльок.
 
Й для Нової української школи актуальні слова Тимофія Лубенця: «Завдання народної школи полягає в тому, щоб дати необхідний поштовх у розвитку народної творчості на всіх його поприщах: думки, слова, моральності і праці».
 
Тому важливо, що старшокласники гімназії до сьомого коліна вивчають свій родовід і можуть записати для всеукраїнського видання інтерв’ю англійською та німецькою мовами з прямим нащадком останнього гетьмана України Кирила Розумовського паном Грегором Розумовським із Відня. Або бути у Києві на зустрічі з Державним секретарем США Майком Помпео.
Прикметно, що воркшоп у Предславинській гімназії №56 проходив у день відкриття бунт-фестивалю проти нудної освіти «NEOсвітній Арсенал». Гімназисти змогли організувати відеозв’язок з його безпосередніми учасниками. 
 
Воркшоп у столичній гімназії, стіни якої пам’ятають видатного освітянина Тимофія Лубенця, довів: кожну дату можна перетворити на цікаву творчу лабораторію.
 
Розповідь про народі обереги.