Як влада США зреагувала на розповсюдження пандемії коронавірусу: власний досвід українки

17.03.2020
Як влада США зреагувала на розповсюдження пандемії коронавірусу: власний досвід українки

На знаменитому Маямі-біч бажаючих позасмагати не надто багато.

З якими труднощами внаслідок вимушеного введення карантинних заходів зіткнулися мешканці традиційно благополучної країни і як вони їх долають?
 
Які сюрпризи чекали там на тимчасових гостей та яким чином вдається вирішити проблеми?
 
Про це — з несподіваного власного досвіду. 

Законодавством по хворобі

Останніми днями у Сполучених Штатах практично всі телеканали транслюють інформацію про коронавірус, і навіть політична боротьба напередодні президентських виборів розглядається у зв’язку з пандемією.
 
Після невдалого іронічного спічу на початку поширення Covid-19 поза Китаєм, президент Дональд Трамп різко змінив риторику на ділову.
 
Консолідовані небезпекою, демократи й республіканці дійшли згоди у прийнятті багатьох суспільно важливих законодавчих актів. Президентська адміністрація зі свого боку задіяла всі доступні ресурси, аби паніка і об’єктивні обставини якнайменше позначилися на економіці й самопочутті громадян США.
 
Зокрема, на сайті Білого дому повідомили, що всім громадянам Америки, які займаються дрібним та середнім бізнесом, будуть надані податкові канікули впродовж подальших трьох місяців. Таке рішення уряд США прийняв, аби згладити можливі фінансові наслідки після епідемії.
 
Дональд Трамп також заявив, що Управління у справах малого бізнесу (SBA) використає всі можливі ресурси для фінансової допомоги компаніям, які працюють у найбільш постраждалих сферах ринку. Планується видача дешевих кредитів.
 
Президент звернеться до парламенту з проханням збільшити суму кредитування для бізнесу до 50 мільярдів доларів за програмою SBA . Обіцяють знизити оподаткування заробітної плати. 
 
У п’ятницю пізно ввечері Палата представників прийняла законопроєкт про невідкладні заходи у зв’язку з пандемією.
 
Законопроєкт ініціювала спікер Ненсі Пелосі ще на початку минулого тижня, але його спершу відкинули республіканці в Сенаті, а Дональд Трамп тоді заявив, що «демократи роблять не те, що потрібно для країни».
 
Однак потім міністр фінансів Мнучін після інтенсивних переговорів з Ненсі Пелосі погодився з основними ідеями законопроєкту, запропонованого демократами.
 
Його прийняли за підтримки переважної більшості законодавців від обох партій (363 — «за», 40 — «проти»), і в понеділок законопроєкт планував розглянути Сенат.
 
Трамп обіцяв підписати закон, який передбачає: безкоштовне тестування на коронавірус для всіх американців, незалежно від того, чи є у них медична страховка; оплачуваний лікарняний для хворих на коронавірус або по догляду за хворим членом сім’ї, а також для тих, хто змушений залишатися вдома з дітьми через закриття шкіл.
 
Чинний закон дозволяє працюючим бути на лікарняному до 12 тижнів на рік, але при цьому не вимагає від роботодавця оплачувати цей лікарняний. Законопроєкт передбачає обов’язкову оплату лікарняного до 12 тижнів в зазначених вище випадках у розмірі 75% зарплати, але не більше $4 тис. і буде поширений на всіх, хто йшов на лікарняний у зв’язку з коронавірусом, починаючи з 19 січня 2020 року.
 
Щоправда, все це поширюватиметься тільки на людей, які працюють у компаніях iз чисельністю працівників менше 500 осіб.
 
Компанії з чисельністю працюючих менше 50 осіб отримають повну компенсацію від федерального уряду за оплату своїм працівникам 14 лікарняних днів у зв’язку з коронавірусом. Штати, в яких безробіття виросте на 10% і більше, отримають гроші з федерального бюджету для додаткових посібників iз безробіття.
 
А $500 мільйонів призначили виділити для допомоги на придбання продуктів харчування малозабезпеченим вагітним жінкам і молодим мамам iз маленькими дітьми. Ще $400 мільйонів виділено на допомогу в придбанні продуктів літнім людям і на харчування для тих дітей, які отримують безкоштовні обіди в школах, якщо школи закриті на карантин.

Динаміка показників і рішень

У неділю ввечері телебачення повідомило: кількість заражених коронавірусом у країні досягла 3 тис. 482 (найбільше — у штаті Нью-Йорк — понад 700), 65 осіб померло, протягом доби додалося близько тисячі нових виявлених хворих (зростання більше 30% за добу).
 
У Нью-Йорку і Південній Кароліні, в дуже багатьох інших містах і штатах із понеділка закриваються всі школи. Найбільше хворих виявлено також у штатах Вашингтон, Каліфорнія, Массачусетс, Колорадо. У багатьох медичних установах тести на коронавірус, як і раніше, відсутні.
 
Коментуючи ситуацію, багато журналістів і фахівців говорять, нібито тестування навмисно стримувалося адміністрацією, мовляв, Трамп боявся, що пандемія вдарить по економіці і його популярності.
 
Але у п’ятницю президент США таки оголосив у країні надзвичайний стан у зв’язку з епідемією коронавірусу.
 
Це надає можливість федеральним властям користуватися грішми з резервних фондів, а також ресурсами з військового бюджету для вирішення тієї чи іншої надзвичайної ситуації.
 
Ніякого обмеження прав людини, свободи слова та друку, ніякої відміни виборів у зв’язку з надзвичайним станом бути не може.
 
Надзвичайний стан оголосили також губернатори деяких штатів з тією ж метою: отримати можливість використовувати додаткові кошти для боротьби з пандемією. По всій країні скасовано заходи, що збирають багато людей.
 
Зупинено чемпіонати професійних спортивних ліг, перестали працювати театри, скасовано концерти, закриті музеї, в тому числі й найбільший музей країни — Метрополітен. У багатьох компаніях керівники організовують роботу співробітників онлайн. Понад 200 університетів у країні перейшли на онлайн-навчання для студентів. 
 
Із п’ятниці заборонено в’їзд до США терміном на 30 днів громадянам 26 країн Шенгенської зони. З понеділка ця заборона пошириться на громадян Великої Британії та Ірландії. Виняток робитимуть для членів офіційних делегацій і дипломатів.
 
Громадянам та постійним жителям США дозволено повертатися з цих країн через 13 виділених для цього аеропортів, де їх перевірятимуть, після чого, навіть якщо в них не виявлено ознак захворювання, вони повинні будуть провести два тижні на домашньому карантині. 

За студента-іноземця замовте слово

Міжнародний університет Лінн у Флориді, де ми навчалися, повністю перейшов на дистанційні комунікації. Він вважається одним iз найбільш технологічно просунутих у цьому штаті, бо вже кілька років практикує онлайн-навчання (зокрема — й під час традиційних літніх канікул).
 
Тому для привчених до самодисципліни студентів Лінн авральні зміни не стали проблемою. В гіршому становищі опинилися випускники з авіаквитками на руках, в яких закінчується навчальна віза: рейси просто відмінили, а ні посольства, ні адміністрація університету у перші дні карантину на звернення розгублених випускників конкретної відповіді не мали. Зрештою, пообіцяли знайти спосіб легалізувати їх вимушене перебування в країні в найближчі кілька тижнів. Сподіваємося, цивілізована країна й тут знайде цивілізоване рішення. 
 
Катерина ТЕСЛЕНКО
Маямі, США