Запобіжник чи маніпуляція: наскільки виправдане запровадження в Україні карантину через коронавірус

13.03.2020
Запобіжник чи маніпуляція: наскільки виправдане запровадження в Україні карантину через коронавірус

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Наївні сподівання, що Україну омине навколокоронавірусна лихоманка, лопнули мильною бульбашкою.
 
Через поширення епідемії Кабінет Міністрів, услід за столичною мерією, запровадив карантин по всій країні з 12 березня по 3 квітня.
 
Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу. Напередодні запланованого на 14 березня «Маршу патріотів на День добровольця» Кабмін обмежив проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Щоправда, з обмовкою: це не стосується заходів державної необхідності.
 
Тому — можна трактувати, як кому вигідно?..
 
Проведення спортивних заходів тепер можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також введено карантин у навчальних закладах та розважальних центрах.
 
На засіданні Кабінету Міністрів  вирішили виділити 100 мільйонів гривень на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств i служб, а також для поповнення держрезерву. Одночасно уряд до 1 червня забороняє експорт із України товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення. 
 
На паніці навколо поширення коронавiрусу в Україні вже заробило мільйони підприємство депутата від «Слуги народу». За інформацією Поліграф.нет, на Харківському заводі медпрепаратів, «людина, схожа на радника президента», викупила весь запас марлевих масок — 20 мільйонів штук.
 
Ще одна аналогічна закупівля проведена в іншого виробника, в результаті на руках у фельдшера Радуцького виявилося 28 мільйонів захисних засобів. На покупку масок депутат витратив 36 мільйонів гривень, а потім продав їх... у Китай.
 
Але набагато дорожче — за 224 мільйони гривень. У підсумку чистий прибуток лікаря-політика становив понад 186 мільйонів. Тим часом в Україні масок не вистачає і їх уже продають з-під поли втридорога.
 
«Цікаво, що з цього приводу думає РНБО, яке відповідає за питання нацбезпеки?» — риторично запитує політолог Чаплига, звинувачуючи главу комітету ВР, який контролює МОЗ, у свідомій спекуляції стратегічним державним запасом засобів індивідуального захисту. Втім, що тут думати? Державну ж кишеню поповнюють платники податків, а у свою, якщо сам не подбаєш, ніхто не покладе...
 
Крім того, ухвалено рішення закупити інфрачервоне обладнання для проведення скринінгу на відстані в Міжнародному аеропорті Бориспіль. Згідно з повідомленням Верховної Ради, карантин передбачає також закриття авіасполучення з деякими країнами: зокрема, МАУ скасовує деякі рейси в Італію, Швейцарію, Грецію, Німеччину, Ізраїль, Іспанію, Великобританію, Литву, Азербайджан, Туреччину, Польщу, Угорщину, Австрію, Чехію, Фінляндію, Данію, а також другу частоту окремих внутрішніх рейсів у межах України. Буде закрито й більшу частину КПП — із 219 залишаться лише 49.
Карантин із 12 березня у Києві запроваджено навіть iще раніше, ніж це вирішив уряд для всієї країни, на засіданні Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій «Про додаткові заходи запобігання поширенню нової коронавірусної інфекції (COVID 19)». Обмеження стосуються освітнього процесу та масових заходів у столиці. За словами мера Віталія Кличка, влада столиці забезпечить дистанційне навчання в школах та університетах. Також обмежать відвідування дитсадків, мистецьких i спортивних шкіл.
 
Мер попросив керівників установ i підприємств міста за можливості переглянути робочий графік працівників, у яких є малолітні діти. Також столична влада обмежить проведення концертів, конференцій та інших заходів у Києві.
 
Буде зачинено кінотеатри та великі розважальні центри. Також із 12 березня у торговельно-розважальних центрах Києва працюватимуть спецбригади для виявлення людей з ознаками захворювання, викликаного коронавірусом.
 
«Дісталося» й знаменитому фестивалю VIDEOZHARA, який мав відбутися у столиці в травні — його теж скасували через небезпечну епідемію. Але незважаючи на обмеження в Києві, пов’язані з коронавірусом, громадський транспорт столиці працюватиме в нормальному режимі. 
 
Нагадаємо, що 3 березня в Україні повідомили про перший підтверджений випадок зараження коронавірусом у чоловіка, який повернувся з Італії наприкінці лютого. Одразу в Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як не захворіти і що маска не врятує. А 10 березня в Київ надійшли швидкі тести для діагностування коронавірусу.