Варто знати: які доходи підлягають декларуванню

13.03.2020
Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року. Податковим кодексом України визначено категорію громадян, які зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи та мають право подати таку декларацію для отримання податкової знижки. 
 
Обов’язковому декларуванню підлягають:
 
— доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався; 
 
— доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільськогосподарської продукції фізичним особам, тощо);
 
— доходи у вигляді спадщини  та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;
 
— доходи від продажу інвестиційних активів;
 
— іноземні доходи.
 
Звертаємо увагу, з  1 січня 2020 року запроваджено оновлену форму податкової декларації про майновий стан і доходи (зміни та доповнення внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 року № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року № 859»).

Відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що  громадянин України (платник податку-фізична особа), у якого виникає об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (крім випадків, передбачених п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України) та сплатити відповідні податкові зобов’язання. 
 
При цьому податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб — до 1 травня року, що настає за звітним. 
 
Водночас, як це передбачено п. 120.1 ст. 120 ПКУ, несвоєчасне подання платником податків-фізичною особою податкової декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень. 
 
Крім того, згідно зі ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, відсутність ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Нововведення при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що 19 квітня 2020 року набирають чинності Закони України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та від 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
 
До 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень, крім тих, які здійснюють:
 
— реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
 
— реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я. 
 
З 1 жовтня 2020 року застосування РРО стане обов’язковим для фізичних осіб-підприємців — платників єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють:   
 
— реалізацію товарів (надання послуг) через мережу інтернет; 
 
— реалізацію ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;  роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах; 
 
— діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена у п.11 ст.9 Закону про РРО; 
 
— діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; 
 
— діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення; реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках); реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України. 
 
Тобто, розширюється перелік видів діяльності, при здійсненні яких необхідно застосовувати РРО.
 
У разі перевищення платником єдиного податку другої-четвертої груп (фізичною особою-підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1 млн гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. 
 
Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.
Звертаємо увагу, що з 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої-четвертої груп.