Інфекція зберігає силу: як світ учиться жити з коронавірусом

06.03.2020
Інфекція зберігає силу: як світ учиться жити з коронавірусом

Уряд Італії вирішив, що поширення коронавірусу країною — саме той форс-мажор, який вимагає понаднормових фінансових витрат.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила у четвер, що за останню добу коронавірусом у світі заразилося більше 2 200 осіб, а загальна кількість інфікованих перевищила 95 тисяч.
 
 
За межами Китаю зафіксовано більше двохсот летальних випадків. 
 
 
В ЄС більша частина смертей від COVID-19 припадає на Італію, де уряд розпорядився закрити всі школи та університети з 5 по 18 березня.
 
 
Італійський прем’єр Джузеппе Конті наголосив у телезверненні: «Від усіх нас вимагається докласти додаткових зусиль».
 
У цій європейській країні вже 107 жертв захворювання, найбільше у світі після Китаю. Щодо кiлькостi випадків зараження, то в Італії вона станом на вечір 4 березня досягла 3 089, передає інформагенція «Франс Пресс» iз посиланням на представників місцевої влади. Уряд Італії планує виділити 4 мільярди євро допомоги у зв’язку з епідемією коронавірусу.
 
Така сума перевищить параметри допустимої в Євросоюзі величини боргу та допустимий ліміт бюджетного дефіциту, отже, на це потрібна згода парламенту та ЄС. Італійський прем’єр Конте та міністр фінансів Роберто Ґуальтьєрі аргументують ухвалене рішення тим, що епідемія коронавірусу є винятковою ситуацією, боротись з якою можна лише надзвичайними засобами та діями.
 
Нагадаємо, Італія разом iз Південною Корею, Японією та Іраном належить до країн, де поза межами материкового Китаю спостерігаються найшвидші темпи поширення коронавірусу. Не кращі справи й у Німеччині, де на ранок четверга було відомо про 260 випадків зараження. Федеральний міністр охорони здоров’я Йенс Шпан заявив: «Потрібно знайти правильний баланс у прийнятті жорстких заходів iз протидії поширенню вірусу та тим, що життя все ж продовжується. Єдине, в чому ми можемо бути впевненими, — пік епідемії в нашій країні ще не пройдений».
 
Швейцарія посадила на карантин всю свою армію після того, як наприкінці лютого в одного військовослужбовця виявили зараження COVID-19.
 
В Ізраїлі відмінено всі міжнародні симпозіуми та конференції, а також запроваджено обов’язковий двотижневий карантин для всіх, хто повертається з Франції, Німеччини, Швейцарії, Іспанії та Австрії. З 5 березня громадянам цих країн в’їзд до Ізраїлю заборонено. 
 
У Каліфорнії указом губернатора Гевіна Ньюсома по всій території штату запроваджено режим надзвичайного стану, повідомляє агенція «Ассошiейтед Пресс». Спецрежим необхідний, оскільки дозволяє в оперативному порядку залучити додаткове фінансування і покращувати координацію сил, які ведуть боротьбу з поширенням вірусу.
 
Палата представників Конгресу США ухвалила у середу, 4 березня, законопроєкт щодо виділення 8,3 мільярда доларів на боротьбу з коронавірусом SARS-CoV-2. Документ отримав підтримку як від республіканців, так і від демократів, повідомила голова Палати представників Ненсі Пелосі.
 
Виділені кошти повинні забезпечити скоординовані й всеосяжні заходи боротьби з поширенням нового вірусу, пояснила демократка. Від спричиненої вірусом COVID-19 пневмонії та інших супутніх захворювань у Сполучених Штатах уже померли щонайменше 11 осіб, ще 154 інфіковані.
 
Через поширення коронавірусу 2020 рік може стати найгіршим для авіаперевізників щонайменше з моменту фінансової кризи 2009 року. Авіакомпаніям нині доводиться настільки швидко реагувати на різке та непередбачуване поширення нового коронавірусу, що експерти навіть не встигають корегувати в негативний бік і без того невтішні прогнози щодо подальшого розвитку всієї галузі.
 
На початку цього тижня німецький концерн Lufthansa повідомив про запровадження наступних суворих заходів: усі пасажирські рейси в Китай скасовані до 24 квітня, а в іранську столицю Тегеран — до 30 квітня. Водночас скорочено кількість рейсів до Італії майже на 40 відсотків.
 
Те, що кілька тижнів тому розглядалось як загроза лише для повітряного сполучення з Китаєм, упродовж кількох днів розвинулося до наймасштабнішої кризи в галузі щонайменше за останнє десятиліття.
 
Оскільки в повітряних перевезеннях усе перебуває у тісному зв’язку, то такий розвиток може потягнути за собою й обмеження пропозицій на всіх коротко- та середньо-магістральних маршрутах.
 
Усе залежить від того, як поширюватиметься вірус. Уже сьогодні зменшується кількість внутрішніх рейсів у Німеччині, чого ще декілька днів тому навіть не можна було собі уявити, зазначає «Німецька хвиля».
 
Чимало пасажирів по всьому світу через страх перед коронавірусом не скористалися придбаними квитками, констатують у Міжнародній асоціації повітряного транспорту (ІАТА). Низка авіакомпаній повідомляє, що близько 50 відсотків пасажирів так і не прийшли на реєстрацію, йдеться у заяві ІАТА, яку було оприлюднено 2 березня в Женеві. 
 
Найбільша загроза нависла над гонконгiвською авіакомпанією Cathay Pacific, яка є однією з найбільших авіакомпаній в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. 120 iз 200 літаків Cathay Pacific залишаються на землі, три чверті від усіх запланованих польотів скасовано. Керівництво попросило 27 тисяч працівників компанії взяти неоплачувану відпустку на три тижні.
 
Якби навіть проблеми обмежились тільки КНР, то і так це спричинило б перше глобальне просідання й призвело б до зменшення обороту авіаперевізників на 29,3 мільярда доларів США, підрахували в Міжнародній асоціації повітряного транспорту.
 
Із поширенням коронавірусу за межами Китаю міцнішають побоювання, що наслідки сплеску нової хвороби для глобальної економіки виявляться серйознішими, ніж очікували раніше.
 
Загальним показником таких настроїв стало падіння фондових ринків по всьому світу. Тижневі втрати на ринках США та Європи є наймасштабнішими від кризового 2008 року. За останні шість днів вартість акцій компаній по всьому світу знизилася на 3,6 трильйона доларів.