В Ізраїлі відбулися треті за рік парламентські вибори: уряд знову під питанням

04.03.2020
У понеділок, 2 березня, відбулися вибори до ізраїльського парламенту. Близько 6,5 мільйона виборців мали право обрати 120 членів 23-го Кнесету.
 
Всього у країні працювали з сьомої години ранку до 22-ї години за місцевим (і київським) часом близько 10 тисяч 600 виборчих дільниць, передає агенція новин dpa.
 
Проголосувати змогли й ізраїльтяни, які перебувають на карантині через коронавірус: для них встановили спеціально захищені «виборчі намети».
 
Основна боротьба розгорнулася між політсилою чинного прем’єра Біньяміна Нетаньяху «Лікуд» та опозиційною партією «Кахоль-Лаван» («Блакитно-білі») колишнього начальника генштабу ізраїльської армії Бені Ганца. Згідно з опитуваннями, обидві партії мали приблизно рівні шанси на перемогу, як і на двох попередніх виборах.
 
За оприлюдненими одразу після голосування екзит-полами та першими даними підрахунку голосів стало зрозуміло, що партія Біньяміна Нетаньяху перемагає на цих виборах.
 
«Лікуд» може отримати 36-37 парламентських мандатів, а разом iз союзниками з коаліції правих та релігійних партій — 60 мандатів із 120. Тобто на п’ять більше, ніж має в теперішньому складі парламенту, але на один менше, щоб сформувати новий уряд.
 
Опозиційний центристський блок «Кахоль-Лаван» може розраховувати на 32-33 місця в парламенті, тобто стільки ж чи майже стільки ж, що й тепер. Остаточні результати голосування очікуються через тиждень.
 
Однак один iз колишніх союзників Нетаньяху, а тепер його політичний опонент, лідер ультранаціоналістичної партії емігрантів iз СРСР «Наш дім — Ізраїль» Авігдор Ліберман висловив упевненість, що цього разу країні вдасться вийти з політичної кризи, створивши уряд, аби уникнути четвертих дострокових парламентських виборів поспіль.
 
Після офіційного оголошення результатів президент країни Реувен Рівлін має визначити, хто отримає мандат на формування уряду. Зазвичай це — лідер політичної сили, яка набрала найбільше голосів. У нього буде чотири тижні для формування коаліції. Також він може попросити надати йому ще два тижні.
 
Нагадаємо, це вже треті парламентські вибори у країні за рік викликані тим, що Нетаньяху не зміг сформувати уряд після двох виборів у квітні та вересні минулого року. Його опонент Бені Ганц також не зміг сформувати урядову коаліцію. Експерти побоюються, що патова ситуація виникне й після нових виборів.