Тисячі мігрантів штурмують кордони ЄС через загострення у Сирії збройних дій між Туреччиною та РФ

03.03.2020
Тисячі мігрантів штурмують кордони ЄС через загострення у Сирії збройних дій між Туреччиною та РФ

На кордоні Туреччини з Євросоюзом велелюдно

Європейська агенція охорони кордонів «Фронтекс» підняла рівень готовності на кордоні Греції з Туреччиною до «високого».
 
 
Рішення про підвищений рівень безпеки пов’язане з підвищенням градусу напруги. Греція в перший день весни стримала майже 10 тисяч біженців, які намагалися потрапити на територію Євросоюзу з Туреччини. Влада в Анкарі тим часом відкрила кордони не лише з Грецією, а й iз Болгарією.
 
 
Агенція охорони кордонів повідомила, що перебуває у контакті з грецькою владою, яка попросила про підтримку у логістиці.
 
«Ми висилаємо до Греції техніку і додаткових працівників агенції та уважно спостерігаємо за ситуацією», — йдеться у повідомленні агентства «Фронтекс» у «Твіттері». Зараз на грецьких островах розміщено 400 співробітників «Фронтекс» і ще 60 відправлено до Болгарії.
 
Комісар, відповідальний за міграцію, грек Марґарітіс Шинас повідомив, що він запропонував організувати надзвичайну зустріч міністрів внутрішніх справ ЄС, аби обговорити можливі подальші дії. Наразі точно невідомо, коли вона відбудеться.
 
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен написала на «Твіттері», що разом iз головою Європейської Ради Чарльзом Мікелем вона вже веде консультації з прем’єрами Греції та Болгарії.
 
«Пріоритетом є забезпечення повної підтримки для Греції та Болгарії. Ми готові надати додаткову допомогу, залучаючи до цього «Фронтекс», — додала голова Єврокомісії.
 
Греція обвинувачує Туреччину у поширенні неправдивої інформації щодо мігрантів, які намагаються потрапити з цієї країни до Євросоюзу. «Дезінформаційна кампанія турецької влади триває. Реальність: десятьом тисячам людей перешкодили потрапити на грецьку територію», — повідомило у неділю, 1 березня, грецьке МЗС у соціальній мережі «Твіттер».
 
Раніше цього дня міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу заявив, що Анкара пропустила через свій кордон iз країнами ЄС понад 75 тисяч мігрантів. За даними грецької сторони, під час спроб незаконно перетнути кордон були затримані 73 мігранти.
 
Греція відправляє мігрантам, що зібралися поблизу її кордону, застереження: «Не намагайтеся нелегально перетнути грецький кордон», передає агентство новин dpa. Також Греція продовжить зміцнювати свій кордон, відправивши додаткові підрозділи силовиків, повідомив міністр оборони країни Нікос Панагіотопулос.
 
Щоб запобігти проникненню мігрантів на територію Греції, поліція 1 березня застосувала водомети та сльозогінний газ. Грецькі ЗМІ показали відповідні відеокадри. Напередодні місцеві правоохоронці застосували проти мігрантів, які жбурляли каміння, сльозогінний газ та димові шашки.
 
Болгарія, яка також має спільний кордон із Туреччиною, 1 березня так само заперечила проникнення на її територію мігрантів. Як стверджує уряд у Софії, жоден мігрант нелегально не перетнув кордон.
 
«На даний момент ситуація спокійна», — зазначив міністр оборони Болгарії Красімір Каракачанов в інтерв’ю болгарському державному радіо.
 
За його словами, у разі потреби на кордон можуть відправити до 1 тис. 100 військових. До того ж, нагадав Каракачанов, цей зовнішній кордон ЄС оснащено колючим дротом та тепловізорами.
 
Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив відкритим кордон з європейськими країнами для мігрантів. Це сталося через два дні після загострення ситуації в сирійському Ідлібі, де внаслідок авіаудару сирійських військ у п’ятницю, 28 лютого, загинули 36 турецьких військових і ще стільки ж отримали поранення.
 
Формально удару по турецьких військах завдали сили сирійського президента Башара Асада. А фактично — Росія. Бо Асад наразі є лише маріонеткою Кремля, більшість території його країни контролюють російські війська.
 
Туреччина намагається підтримати рештки сирійської опозиції, а Росія — остаточно їх розбити. В рамках цього конфлікту і сталося масове вбивство турецьких військових.
 
Ердоган спочатку скерував свій гнів на Москву, але після телефонних переговорів iз Володимиром Путіним вирішив переорієнтувати гнів турецького суспільства на Євросоюз, який, мовляв, недостатньо тисне на Москву з метою припинити звірства російської вояччини проти сирійського населення. 
 
Можна зрозуміти офіційну Анкару: вона вже просто не в змозі приймати додаткових сирійських біженців, в Туреччині і так їх зібралося близько трьох мільйонів. З іншого боку, перекладати проблему, створену злочинними діями Росії, на Європу — також не вихід.
 
Те, що останнє рішення Анкари про відкриття для біженців кордонів iз Грецією та Болгарією — свідомо спланована провокація турецької влади, підтверджує той факт, що тисячі мігрантів, які розпочали штурм та облогу грецьких і болгарських кордонів, часто є не біженцями з Сирії, а різношерстим натовпом з Афганістану, Іраку та інших країн Близького Сходу та Північної Африки.
 
Спритнішими за інших співвітчизників людьми, які просто хочуть дістатися багатої Європи винятково з економічних міркувань. До того ж «нещасні» мігранти виявились добре підготовленими та озброєними для штурму кордонів. Грецькі поліцейські продемонстрували журналістам гранати зі сльозогінним газом турецького виробництва.