Ринок землі чи території? Чим планує торгувати Зе-команда

03.03.2020
Ринок землі чи території? Чим планує торгувати Зе-команда

(Фото з сайта podrobnosti.mk.ua.)

Депутати Верховної Ради України у своїх виступах відносно прийняття «Закону про ринок землі» наводять такий аргумент: «Ми можемо продавати та купувати автомобілі чи квартири, то чому не можемо торгувати землею, яка є таким же товаром?».

На рівні розумових здібностей тих, хто робить такі заяви, дійсно ніякої різниці немає і все, що можна продати, є товаром. Виходячи з суті пропозицій, які час від часу лунають з боку наших законодавців, виникає питання про їхню освіту.

Вони прослухали курс лекцій у Трускавці, де їх навчали виконувати розпорядження партійного керівництва. Сказано, що земля — товар, значить, товар — і нічого тут думати!

Процес утворення ґрунтів тривав мільйони років

Дійсно, для того, щоб розмірковувати про будь-що, необхідно знати характеристики об’єктів, про які йдеться. Так, квартира є результатом розумової діяльності архітектора. Спочатку на папері у вигляді креслення, а після завершення будівництва, у фізичному вигляді, — в складі будинку.
 
Автомобіль теж є результатом творчості конструктора, а після його виготовлення на автозаводі стає товарною одиницею і надходить у продаж. Вартість квартири, точніше, її площа, а також марка і ціна автомобіля є показником престижу їхнього власника.
 
Проте це досить відносне, на вулицях Києва їздить набагато більше «крутих» автомобілів, ніж у Лондоні чи Парижі. Але незважаючи на такий показник, Київ залишається столицею найбіднішої держави Европи.
 
З іншого боку, земля — найважливіша частина навколишнього середовища з характерним для неї географічним розташуванням, рельєфом, площею, ґрунтовим покривом, рослинністю та надрами, яка є просторовим базисом розміщення підприємств і організацій усіх галузей господарювання. Ґрунтовий покрив разом із кліматичними умовами території розташування цієї земельної ділянки є основним засобом сільськогосподарського виробництва.
 
Утворення ґрунтового покриву на нашій планеті розпочалось після охолодження її розжареної поверхні. Під дією енергії Сонця відбувався процес вивітрювання, тобто руйнування кристалічних порід до розміру одна мільйонна частка міліметра і менше.
 
Потім ці подрібнені часточки гірської породи переміщались iз місця на місце вітром та водними потоками. Процеси відкладання цих вивітрених матеріалів пов’язані з їх розміром, хімічним і мінералогічним складом.
 
Після появи на відкладах вивітрених порід рослин і мікроорганізмів почався процес ґрунтоутворення. Ґрунти утворювались, часто руйнувались вітром, водами, льодовиками, а після руйнування утворювались нові ґрунти. Ці процеси відбувалися протягом багатьох мільйонів років.
 
Земля, і в її складі ґрунт, виконує низку глобальних функцій.
 
1. Біосферна функція. Забезпечення життя на землі, концентрація біофільних елементів і акумуляція запасів води для первинних продуцентів.
 
2. Екологічна функція. Окремі властивості забезпечують дію ґрунтових умов родючості та продуктивність біоценозів, у т.ч. агрофітоценозів.
 
3. Соціальна функція. Життєвий простір існування людини та розвитку культури нації. Всі стародавні розвинені цивілізації були землеробськими, і сьогодні ґрунт — це основний засіб виробництва продуктів харчування та сировини для промисловості. 
 
4. Санітарна функція. Разом зі Світовим океаном ґрунт є приймачем відходів діяльності людини.
Цікаво, хто із законодавців, які розглядають землю як ринковий товар, знайомий з тим, для кого земля є результатом його творчості? 

Наступним етапом збагачення буде продаж населення України

У поняття «земля», крім ґрунту, входять, наприклад, виходи на денну (сонячну) поверхню кристалічних порід, які непридатні для використання в землеробстві. Сюди також входять надра з корисними копалинами, ґрунтові води.
 
Тому незрозуміло, як продавати землю і що саме є ринковим товаром — ґрунт, його властивості, надра чи територія? Стосовно ґрунту та його властивостей, які є основою ґрунтових умов родючості, необхідно пам’ятати, що рослинам для створення урожаю потрібні тепло і волога, які забезпечуються кліматичними умовами території розташування земельної ділянки.
 
І основне положення, яка ціль ставиться в основу створення ринку землі? Покращення фінансових справ держави? Але в наших умовах гроші, що надійдуть від цього продажу, будуть швидко розкрадені, адже антикорупційні закони й установи в країні не діють, а що залишиться — проїмо.
 
Звідки далі брати гроші? Тому наступним етапом збагачення буде продаж населення України. Не уявляйте, що вам накинуть петлю на шию і потягнуть продавати на невільницький ринок, ні, наші мудрі законодавці виставлять рахунок тій же Польщі за роботу в ній українців.
 
А чим після цього торгувати, звідки тягти гроші? Мабуть, розпочнем продавати своїм громадянам сонячне світло та тепло, при існуючому рівні економічних знань наших законотворців нічого іншого чекати не варто. Вони, можливо, вже знають або їм ще скажуть у Трускавці, що Сонце світить і гріє за гроші Ахметова, Коломойського та інших олігархів.

В Україні потрібно створити державний і регіональні земельні банки

Кого мав на увазі Тарас Шевченко, коли в «Розритій могилі» писав:
 
...Нехай підростають
Та поможуть москалеві
Господарювати,
Та з матері полатану
Сорочку знімати.
 
Можливо, вони вже підросли і поставили собі за мету зробити не «Ринок землі в Україні», а зробити «Ринок розпродажу території України». Тоді навіщо так ускладнювати вирішення цього питання?
 
Просто взяти і припинити стріляти на Донбасі і вже завтра дядя Путін разом зі своїми бойовими бурятами та іншими «настамнєтами» буде на самих західних кордонах України, і ми, швидко і безкоштовно, позбавимося всієї своєї території, а разом iз нею і державності України.
 
А якщо раптом утворенням «Ринку землі» планується забезпечення робочими місцями громадян України у себе вдома, то процес продажу непотрібний. Тим більше продаж в одні руки 100-200 чи навіть 10 тисяч гектарів землі лише створить зайву сотню земельних баронів. Земля є власністю народу України, тому вона не може бути товаром, крім присадибних ділянок, і не підлягає розпродажу.
 
Для цього в Україні потрібно створити державний і регіональні земельні банки, у відання яких передати всі землі, крім земель населених пунктів. Їхнє завдання — не продаж, а здача в оренду земель сільськогосподарського призначення тим, хто буде їх використовувати для виробництва сільськогосподарської продукції. Термін оренди таких земель повинен бути тривалим, не менше одного-двох поколінь, iз правом продовження оренди.
 
Ці банки будуть також контролювати використання всіх земель поза межами населених пунктів, на яких будуватимуться виробничі об’єкти, дороги, санаторії, будуть створюватися заповідники, зони відпочинку тощо.
 
Але є люди, у яких чешуться руки торгувати землею, так для них можна створити підприємства зi змішування ґрунту, піску, глини та щебеню в масу, яка має повне юридичне право називатись землею. Вона є товаром, який вироблений на такому підприємстві, а тому може купуватись і продаватись на вагу, склянками або відрами, всім, хто хоче мати якесь уявлення про землю.
 
Треба завжди пам’ятати, що земля не іграшка, а природне просторове утворення, яке формувалось упродовж мільйонів і мільярдів років. Тому перед перетворенням її на товар необхідно дуже серйозно подумати, до чого це призведе, бо ґрунт, засіб сільськогосподарського виробництва, і земля, яка є територією держави, — це зовсім різні речі.
 
Віктор БАРВІНЧЕНКО, доктор
сільськогосподарських наук, професор