Астрофізики зафіксували найбільше виверження енергії після Великого вибуху

03.03.2020
Астрофізики зафіксували сліди колосального космічного вибуху — вп’ятеро більшого від того, що досі вважався найпотужнішим, якщо не рахувати гіпотетичного Великого вибуху, внаслідок якого утворився Всесвіт.
 
Величезне вивільнення енергії, як припускають, сталося з супермасивної чорної діри за 390 мільйонів світлових років від Землі. Виверження залишило по собі гігантську «вирву» в галактичному скупченні Змієносця. Дослідники опублікували статтю про своє відкриття у «Астрофізичному журналі».
 
«Я хотіла якось зіставити цей вибух iз людськими мірками, але це справді дуже-дуже важко, — зізналася одна з авторок дослідження Мелані Джонстон-Голітт у розмові з Бі-Бі-Сі Ньюс. — Єдиний спосіб, як я можу вам його описати: якби цей вибух тривав 240 мільйонів років (хоча, з усього, стався він швидше), то це було б, як підривати 20 мільярдів мегатонн тротилу кожну тисячну секунди протягом всіх цих 240 мільйонів років. Тобто, він був незбагненно великим».
 
Астрофізики вже давно щось підозрювали про галактичне скупчення Змієносця, яке є безкраїм нагромадженням тисяч окремих галактик уперемішку з розпеченим газом (плазмою) і темною матерією. Американські та європейські рентгенівські телескопи, зокрема, придивлялися до незвично вигнутого краю цього скупчення.
 
Вчені припустили, що це може бути межа порожнини, «пробитої» викидами матерії з велетенської чорної зірки в одній iз центральних галактик.
 
Чорні зірки відомі своїм «пожиранням» матерії — газу чи навіть зірок, які опинилися надто близько. Однак вони можуть також і викидати величезні масиви матерії та енергії у вигляді струменів («джетів»), що вдаряють у навколишній простір.
 
Вчені спочатку сумнівалися, що «вирву» утворила чорна діра — надто вже великою є порожнина. Це означало б, що «джет» iз чорної діри був би немислимо великим.
 
Але новий низькочастотний телескоп австралійського проєкту Murchison Widefield Array (MWA) та індійський радіотелескоп Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), схоже, підтвердили початкову теорію.
 
«Цей об’єкт загалом уже був досліджений попередньою командою науковців за допомогою телескопа «Чандра». Вони бачили цю «бульбашку» у рентгенівський гарячій плазмі у центрі галактичного скупчення і сказали: «Ну, вона не могла утворитися від енергетичних викидів, адже вони мали б бути величезними. Це немислимий масштаб».
 
Тому відкинули таку можливість», — зазначає професор Мелані Джонстон-Холітт, яка керує MWA. Кількість енергії, потрібної, щоб створити таку порожнину у скупченні Змієносця, значно перевищує попередній встановлений рекорд вибухів, зафіксований у галактичному скупченні під назвою MS 0735+74. 
 
А професор Мелані Джонстон-Голітт додає: «Ще один вимір: довжина порожнини — близько півтора мільйона світлових років. Тобто щоб пройти через цю «вирву» в гарячій рентгенівській плазмі, світлу потрібно півтора мільйона років».