Нездоланна «Ворскла»: «Шахтар» зазнав першої поразки в національному чемпіонаті

03.03.2020
Нездоланна «Ворскла»: «Шахтар» зазнав першої поразки в національному чемпіонаті

Застосувавши в матчі проти «Ворскли» масштабну кадрову ротацію, «Шахтар» зазнав першої поразки в чемпіонаті. (Фото пресслужби ФК «Ворскла».)

Футбол складається не тільки з перемог. Є в ньому й нічиї, й поразки. Про цю спортивну банальність доводиться згадувати навіть найбільш потужним футбольним колективам.
 
 
Минулого «уїк-енду» перервалася 44-матчева серія без поразок лідера англійського чемпіонату — «Ліверпуля», тоді ж своєї першої поразки в чемпіонаті країни зазнав і український флагман — «Шахтар», мінімально програвши у Полтаві «Ворсклі».
 
 
«У цьому матчі ми не випустили сімох футболістів, які брали участь у матчі Ліги Європи проти «Бенфіки» в Лісабоні, але ми усвідомлювали, що ми робимо. Календар став дуже щільним. У нас постійно матчі — у вихідні, посеред тижня, тож змушені проводити ротацію. Гадаю, що після ущільнення змагального розкладу труднощі в чемпіонаті матимуть усі команди», — розкрив причини гостьової поразки ворсклянам наставник «гірників» Луїш Каштру.
 
Нагадаємо,  в листопаді 2019 року на пост головного тренера «Ворскли» замість Віталія Косовського прийшов Юрій Максимов і, як видно, серйозно оживив гру полтавської команди, котра нині дещо віддалилася від останньої, аутсайдерської, позиції.
 
Водночас невдача в Полтаві, де місцевій команді вперше з 2014 року вддалося переграти гранда, не надто похитнула лідируючі позиції «Шахтаря», адже свій матч 20-го туру програли й їхні головні переслідувачі — динамівці, опустившись у турнірній таблиці на третю позицію.
 
Тепер на другому «лігочемпіонському» щаблі перебуває луганська «Зоря», котра після важкої перемоги над «Олімпіком» на одне очко випередила столичний колектив.
 
Повернувши під час зимової паузи «Динамо» орендованого у «біло-синіх» форварда Назарія Русина, очільник луганчан Віктор Скрипник дуже швидко зумів залатати кадрову прогалину й після поновлення чемпіонату відсвяткував з підопічними другу перемогу поспіль.
 
«Здобули заслужені три очки. Добре налаштувалися на гру, контролювали її перебіг, мали голеві моменти», — сказав після звитяги над «Олімпіком» Скрипник.
 
Натомість очільнику «Динамо» Олексію Михайличенку, хлопці котрого програли в гостях «Дніпру-1» — 1:3, позитивного після матчу сказати було нічого.
 
«Наробили занадто багато помилок», — відзначив головний тренер «біло-синіх», маючи на увазі, зокрема, й блискавичне — на шостій хвилині матчу — вилучення Віталія Буяльського.
 
При цьому «хет-триком» у ворота динамівців відзначився Влади­слав Супряга — форвард, якого в 2018 році столичний клуб при­дбав у «дніпрян», але згодом віддав його назад в оренду.
 
Зауважимо, що інший динамівський нападник — Артем Бесєдін — нарешті дочекався вердикту УЄФА щодо своєї допінгової справи.
 
У Європейському футбольному союзі вирішили, що за порушення антидопінгового кодексу поза футболом динамівець має провести один рік.
 
Відзначимо, що під санкції УЄФА на початку поточного року потрапила й «Олександрія», котрій через невиконані фінансові зобов’язання перед колишнім гравцем — хорватом Йосипом Баришичем — заборонили здійснювати трансферну діяльність.
 
Утім олександрійці дуже швидко залагодили проблемне питання й незабаром зможуть заявити нових футболістів. Тим часом після поновлення сезону підопічні Володимира Шарана здобули лише одне з шести можливих очок, серйозно віддалившись від призової трійки.
 
Водночас очок у новому році, окрім «Зорі», також не втрачали «Десна» та «Колос». Останні, зробивши під час зимових канікул серйозне підсилення, здій­снили серйозну заявку на потрапляння за підсумками першої частини чемпіонату до єврокубкового секстету.