Коронавірус не страшний: у МОК «повністю віддані успіху Ігор-2020 в Токіо»

03.03.2020
Коронавірус не страшний: у МОК «повністю віддані успіху Ігор-2020 в Токіо»

У цьому році токійський марафон проходив в «урізаному» вигляді — без спортсменів-аматорів. (Фото з сайта nytimes.com.)

Реагуючи на швидке збільшення кількості випадків захворювання новим коронавірусом в світі, спортивні федерації почали вживати різних заходів для обмеження поширення цієї слабо вивченої інфекції серед людей.
 
Зокрема, в Міжнародному союзі біатлоністів вирішили провести гонки чеського етапу Кубка світу без глядачів.
 
Президент ФІФА Джанні Інфантіно заявив, що його організація у разі такої необхідності на певний час відмовиться від проведення міжнародних поєдинків.
 
При цьому минулої неділі у столиці Франції з міркувань епідеміологічної безпеки не відбувся паризький напівмарафон. Водночас у столиці майбутніх літніх Ігор-2020 — Токіо — вирішили повністю не відмовлятися від традиційного марафону, утім на біговий маршрут у перший день весни випустили лише п’ять тисяч бігунів, хоча зазвичай його учасниками стають понад  30 тисяч атлетів.
Водночас у Японії наголошують, що не збираються відмовлятися й від проведення Олімпіади.
 
«Підготовка йде за планом», — наголошують в оргкомітеті.
 
«Міжнародний олімпійський комітет повністю відданий тому, аби провести церемонію відкриття Ігор-2020 24 липня в Токіо. І це є насправді те, для чого ми працюємо, і задля чого олімпійських рух демонструє велику єдність і солідарність», — відзначив очільник МОК Томас Бах.
 
Не секрет, що коронавірус змусив внести корективи в змагальний розклад низки національних змагальних турнірів.
 
При цьому в МОК наголошують, що й вони в кооперації з Всесвіт­ньою організацією охорони здоров’я роблять усе можливе, аби забезпечити безпеку спортсменів, особливо нині, коли проходять численні олімпійські кваліфікаційні турніри.
 
Задля прикладу Томас Бах наводить поточні координати перебування китайських збірних із різних видів спорту. Так, команда борців із Китаю нині живе й тренується в Сербії, звідки і їздить на міжнародні старти.
 
Китайських майстрів настільного тенісу на тимчасове проживання прийняли в Катарі. А китайська жіноча збірна з баскетболу отаборилася в Хорватії.
 
При цьому Бах додає, що Олімпійський комітет Китаю, де, власне, й спалахнула епідемія коронавірусної інфекції, готується в стислі терміни вивезти з країни майже всю національну олімпійську команду.
 
Тих же олімпійців, які матимуть перепустки на Ігри, влада КНР планує завчасно відправити до Японії, аби там спортсмени змогли виконати будь-які медичні вимоги, котрі може встановити японський уряд.
 
Певний план дій для мінімізації зустрічі українських спортсменів з можливими джерелами коронавірусу запропонували й у вітчизняному Міністерстві культури, молоді та спорту. Заступник міністра Володимир Шумілін заявив: «Я дуже прошу наші федерації подумати про вітчизняних спортсменів.
 
Епідемія торкнулася вже більше 50 країн, вона нестримно поширюється в Європі. Але не треба панікувати, треба увесь час моніторити ситуацію. Зв’яжіться зі своїми зарубіжними колегами, пишіть листи в міжнародні федерації. Якщо є така можливість, відмовляйтеся від тренувальних зборів за кордоном і проводьте їх в Україні. Міністерство вам в цьому всіляко допомагатиме».
 
Інф. «УМ»