На ЧЄ-2020 у Білорусі українські біатлоністи здобули повний комплект нагород

03.03.2020
На ЧЄ-2020 у Білорусі українські біатлоністи здобули повний комплект нагород

Дмитро Підручний, Артем Прима, Юлія Джима та Валя Семеренко — чемпіони Європи 2020 року в змішаній естафеті. (Фото з сайта www.biathlonworld.com.)

Щойно завершивши свої виступи на чемпіонаті світу в Італії, основний склад біатлонної збірної України перебрався до білоруських Раубичей, де потішив себе низкою нагород європейської першості. Через відсутність снігу цьогорічний континентальний форум «стріляючих лижників» перенесли з Естонії до Білорусі.
 
І нехай під час змагань у Раубичах теж мало що нагадувало про зиму, сніговий покрив на трасі організатори таки забезпечили, хоча після кожної з гонок біатлоністи скаржилися на «кашу» під ногами, котра серйозно усклад­нювала хід.
 
Можливо, саме цей фактор і не дозволив вітчизняним збірникам здобути кілька додаткових нагород чемпіонату Європи. Водночас, здобувши «золото», «срібло» та дві «бронзи», збірна України посіла четверте місце в медальному заліку. Володарі ж медалей ЧЄ-2020 гарантували собі державні стипендії, котрі зазвичай отримують призери світових та континентальних форумів.
 
Нагадаємо, що  на нещодавньому «мундіалі» в Антхольц-Антерсельві українські «стріляючі лижники» здобули лише одну медаль — «бронзу» в класичній жіночій естафеті.
 
Натомість у Раубичах вітчизняні біатлоністи відзначилися призовими фінішами в одиночній і традиційній змішаній естафеті, а також жіночому та чоловічому суперспринті. Останній — новий змагальний вид у біатлоні, котрий раніше проходив «обкатку» лише на етапах Кубка IBU. Хай там як, а для лідерів українського біатлону — Олени Підгрушної та Дмитра Підручного — знайомство зі змагальною новинкою виявилося вдалим. 
 
Капітан нашої чоловічої команди двоетапну гонку, котра складалася з кваліфікації та фіналу, завершив iз «бронзою», натомість ветеранка жіночої збірної фінішувала на срібній позиції. Після завершення перегонів Підручний бідкався на неймовірну важку трасу, котра відібрала у нього додаткову порцію сил.
 
Натомість Підгрушна розповіла про нехарактерну для неї помилку — самостріл, який у неї відбувся під час однієї зі стрільб.
 
«Коли на стрільбищі вкладалася на килимок, випадково натиснула на гачок. Вочевидь, так про себе свідчать втома та стрес, які пережила на чемпіонаті світу», — сказала Підгрушна, наголосивши на необхідності кількаденного повного відпочинку від біатлону.
 
Відтак у наступних стартах Олена участі вже не брала. Натомість своє слово сказали її колеги у двох естафетах. Спочатку в парі з Русланом Ткаленком Анастасія Меркушина здобула «бронзу» в одиночному «міксті».
 
А згодом Юлія Джима, Валентина Семеренко, Дмитро Підручний та Артем Прима перемогли в класичній змішаній естафеті. Переваги над суперниками виявилося достатньо, аби український фінішер Підручний iз прапором у руках зміг перетнути фінішну лінію, на 32,2 секунди випередивши володарів «срібла» — збірну Росії.