У Києві представили воєнну екшн-драму «Черкаси»

28.02.2020
У Києві представили воєнну екшн-драму «Черкаси»

У столичному кінотеатрі «Київська Русь» пройшов урочистий допрем’єрний показ воєнної екшн-драми «Черкаси», що ґрунтується на реальних подіях.
 
 
Стрічка розповідає історію однойменного морського тральщика, який під час анексії Криму на початку 2014 року був заблокований російськими судами в озері Донузлав і став останнім українським кораблем, який чинив опір, та єдиним із дев’яти українських бойових суден, що не спустив державний прапор.
 
 
Повнометражну  стрічку представила знімальна група: режисер Тимур Ященко, продюсери Ірина Клименко та Марта Лотиш, капітан справжнього тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, актори Євген Ламах, Дмитро Сова, Руслан Коваль, Олег Щербина. Зйомки фільму тривали 39 днів і проходили в Одесі, на Кінбурнській косі, у районі Очаківського порту та в одному з сіл Чернігівської області.
 
Стрічка створювалася у тісній співпраці та завдяки сприянню Вiйськово-Морських сил і Генштабу ЗСУ. Силовими відомствами були надані справжні кораблі флоту, спеціальне військове обладнання, а для фільмування екшн-сцен залучалася бойова армійська авіація, військовослужбовці, в тому числі спецпризначенці (морські котики). Деякі епізоди знімали під час навчань ВМС України.
 
Екіпаж «Черкас» три тижні чинив опір ворогу. Це історія про звичайних людей, які в один момент зрозуміли, у чому їх призначення і що таке Батьківщина. Це кіно про новітню історію України.
 
Воєнним консультантом у стрічці став справжній командир «Черкас» — Юрій Федаш. Під час подій 2014 року корабель він залишив останнім. Нині капітан 2-го рангу служить у штабі Командування ВМС в Одесі. За особисту мужність, вірність військовій присязі під час подій у Криму офіцер, якому цьогоріч виповнюється 40 років, нагороджений орденом Данила Галицького.
 
На екрані образ командира «Черкас» втілив Роман Семисал — актор театру та кіно, учасник Антитерористичної операції, виконавець однієї з ролей у фільмі «Кіборги» (2017 рік).
 
Через те, що тральщик «Черкаси» залишився у Криму, фільм знімали на схожому за формою і розміром буксирі ВМС України «Корець». (У вересні 2018-го цей буксир разом із бронекатерами «Кременчук», «Лубни» і пошуково-рятувальним судном «Донбас» проходив через Керченську протоку в Азовське море).
 
Для зйомок на буксирі збудували декілька декорацій відповідного типу озброєння. Коли матроси і командир уперше побачили «Корець» у новому вигляді, не повірили очам. «Хоча справжні «Черкаси» були, звісно, більш бойовим кораблем, більш грізним, ніж його екранна версiя», — зазначив режисер Юрій Федаш. 
 
Із команди справжніх «Черкас» у фільмі знялися Михайло Воскобойнік, Антон Толмачов та Дмитро Зайченко, який закінчив служити на «Черкасах» у 2012 році (за два роки до згаданих подій), але є прототипом персонажу «Зайця» у фільмі та грає роль другого плану.
 
Також у масових сценах були задіяні моряки з команди буксира «Корець». Під час подій у Криму матросу-контрактнику Михайлу Воскобойніку було 20 років: «Усвідомлював, що ризикуємо. Але, якщо помирати, смерті хотілося швидкої».
 
У фільмі також показано допомогу кримських татар команді тральщика «Черкаси» у спротиві росіянам, адже режисер чув про це від матросів із самого початку роботи над сценарієм.
 
Хлопці всі як один із гордістю та емоційно розповідали про моменти, коли представники корінного народу півострова свідомо йшли на ризики, щоб допомогти у тяжку хвилину останньому українському кораблю у Криму.
 
Потім уже Юрій Федаш розповідав особисто та неодноразово дуже емоційно наголошував, що допомогу кримських татар треба максимально висвітлити у фільмі, що це було дійсно важливо на той момент, коли тральщик «Черкаси», оточений ворогом, був по суті покинутий.
 
Всеукраїнська прем’єра фільму стартувала 27 лютого, одними з перших стрічку побачать жителі Полтави, Черкас, Маріуполя та Запоріжжя.