Підгірцівський полігон: реконструкція найбільшого сміттєзвалища Києва обійдеться у сотні мільйонів

28.02.2020
Однією з «ахілесових п’ят» сучасної цивілізації є навала побутових відходів, і Україна в цьому плані — не виняток, ба, більше: на відміну від європейських країн ми переробляємо мізерну частку сміття — усе інше йде на звалища, загальна площа яких у нашій державі дорівнює 7% від загальної території (це площа Данії).
 
На вітчизняних чорноземах складується понад 54 млн кубометрів, або 12,5 млрд тонн сміття, тобто на кожного українця припадає близько 300 тонн відходів. 
 
Київ тримає пальму першості, й сміття, яке викидають кілька мільйонів жителів столиці, відвозиться для захоронення на полігон твердих побутових відходів (ТПВ) №5 у село Підгірці та полігон будівельних відходів №6, що розташований у самому місті.
 
Стан Підгірцівського полігону викликає найбільше занепокоєння, тому компанія «Київспецтранс», яка здійснює вивіз і утилізацію сміття в столиці, оголосила тендер на реконструкцію і технічне переобладнання цього полігону, що в Обухівському районі Київщини. Часткова реконструкція цього гігантського смітника коштуватиме, за розрахунками, 403,2 млн гривень: такі дані знаходимо в системі державних закупівель ProZorro.
 
Згідно з кошторисом, виконавцю необхідно буде змінити геометричні параметри дамб обвалування, облаштувати дренаж у тілі дамб, побудувати насосну станцію перекачки дренажних вод, побудувати два протирадіаційних укриття на 20 осіб кожне тощо.
 
Наголошується, що на полігоні захоронюють 40-45% відходів Києва і частково відходи Обухівського району, а обсяг поховання становить 450-500 тис. тонн на рік.
 
За умовами замовника, термін виконання робіт не повинен перевищувати18 календарних місяців із дати підписання договору. Кінцевий термін подачі пропозицій — 26 березня, а аукціон призначено на 4 травня 2020 року.
 
Здавалося б, справа благородна й потрібна, але... викликає певне здивування той факт, що не так давно, а саме в жовтні 2018 року, вже розпочиналася реконструкція полігону ТПВ №5 й заявлена тоді її загальна вартість становила більше 326 млн  гривень.
 
Гроші минулого разу мали виділити з бюджету Києва, а в конкурсі на реконструкцію полігону перемогло ТОВ «Будівельна компанія «Адамант», яка заявляла, що пріоритетними заходами в ході реконструкції є облаштування підпірної стіни довжиною 270 метрів та посилення дамби №2, що убезпечить від витоків фільтрату з території полігону.
 
Також у переліку робіт були: реконструкція дамби першої карти, утеплення приміщення станції очистки фільтрату та модернізація насосного обладнання полігону.
 
Виникає риторичне запитання: виходить, що два роки тому компанія-переможець не виконала свої зобов’язання й «профукала» сотні мільйонів наших із вами грошей? Якщо так, то, можливо, й нові інвестиції чекає така сама доля.