У НОК України визначили майбутніх володарів спортивних «оскарів» 2019 року

28.02.2020
У НОК України визначили майбутніх володарів спортивних «оскарів» 2019 року

Легенди вітчизняного спорту — Віталій Кличко та Сергій Бубка — під час виборів лауреатів премії «Герої спортивного року». (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Зовсім скоро, 9 березня, в Київському національному академічному театрі оперети Національний олімпійський комітет України оголосить імена кращих дійових осіб минулого спортивного року.
 
 
Напередодні ж цієї знакової події в НОК познайомили вітчизняних шанувальників спорту з деталями процедури обрання майбутніх переможців.
 
 
Тож за два тижні до урочистостей, на котрих і роздаватимуть спортивні «оскари», в Олімпійському домі відбулося офіційне засідання Української академії спорту, де визначили головних претендентів на здобуття всеукраїнської премії «Герої спортивного року».
 
Заснована в 2007 році за ініціативи президента НОК України Сергія Бубки Академія налічує чималу кількість легендарних українських олімпійців, які завершили активну спортивну діяльність. Віднедавна до неї долучилося ще семеро знаних спортсменів.
 
Серед них — олімпійський чемпіон літніх Ігор 1996 року та багаторазовий чемпіон світу в суперважкій вазі Володимир Кличко, брат якого — Віталій — став членом Академії три роки тому.
 
При цьому, аби забезпечити у структурі представництва гендерну рівність, до Української академії спорту включили шістьох олімпійських призерок: гімнастку Ганну Різатдінову, біатлоністку Олену Петрову, легкоатлетку Олену Говорову, важкоатлетку Наталію Скакун, веслувальницю Діну Міфтахутдінову, а також гандболістку Ларису Заспу.
 
Як наголосила президент Академії Ніна Уманець, процедура обрання претендентів на отримання почесної нагороди проходить у три етапи. Передусім, експерти НОК та громадськості проводять детальний аналіз виступів українських спортсменів на головних стартах року, після чого формується список, де містяться 6-8 осіб у кожній номінації. Наступним кроком є голосування спортивних журналістів нашої країни впродовж двох тижнів. У підсумку, було обрано троє кандидатів у кожній з 12 існуючих номінацій.
 
Так, до трійки претендентів на перемогу в номінації «Найкращий спортсмен року» потрапили борець греко-римського стилю Жан Беленюк, який торік тріумфував одразу на трьох турнірах — чемпіонаті світу, Європи та II Європейських іграх; біатлоніст Дмитро Підручний — чемпіон світу в гонці переслідування; плавець Михайло Романчук, який у 2019 році виборов планетарне «срібло» на 1500 м вільним стилем та встановив рекорд Кубка світу.
 
У жінок трійку основних претенденток на звання «Найкращої спортсменки року» сформували: чемпіонка світу, Європи та ІІ Європейських ігор з дзюдо — Дар’я Білодід; срібна призерка чемпіонату світу, володарка світового рекорду серед спортсменів до 20 років у стрибках у висоту, найкраща, за версією Європейських олімпійських комітетів, юна спортсменка Європи Ярослава Магучих; чемпіонка світу, чемпіонка Європи з фехтування, володарка Кубка світу з фехтування на шаблях Ольга Харлан.
 
До фіналістів у номінації «Найкращий тренер року» потрапили: особистий тренер Ольги Харлан — Юрій Марченко; тренерський дует — Світлана Кузнєцова і Геннадій Білодід, які одночасно виконують роль батьків та персональних наставників Дар’ї Білодід, а також Володимир Шацьких — тренер Жана Беленюка.
 
Головними претендентами в номінації «Сенсація року» стали: Марина Бех-Романчук — срібна призерка чемпіонату світу, чемпіонка ІІ Європейських ігор зі стрибків у довжину; Дмитро Підучний — чемпіон світу з біатлону; Олексій Середа — наймолодший в історії чемпіон Європи зі стрибків у воду.
 
У рядах фіналістів перегонів у боротьбі за звання «Найкращої збірної команди року» опинилися: жіноча збірна з біатлону, на рахунку котрої «бронза» чемпіонату світу в естафетній гонці; так само «бронзова» збірна України з артистичного плавання та команда вітчизняних шпажистів, яка виграла срібні медалі ЧС-2019.
 
На право називатися головною «Олімпійською надією України», за підсумками 2019 року, претендували: дворазова чемпіонка світу з біатлону серед юніорів Катерина Бех; чемпіонка Європи зі стрибків у воду серед дорослих — Софія Лискун; найкраща юна спортсменка Європи — Ярослава Магучих.
 
Найбільше шансів здобути в Україні титул «Зірки, що сходить» мали: стрибун у воду Олексій Середа, переможниця юніорського Уїмблдону — Дар’я Снігур та чемпіон (вправа на перекладині) і срібний (командні змагання) призер чемпіонату світу серед юніорів зі спортивної гімнастики — Назар Чепурний.
 
Оголосивши ж трійки фіналістів, вітчизняні спортивні «академіки» провели таємне голосування, де й визначили лауреатів премії. Їхні ж імена стануть відомими на урочистій церемонії у столичному театрі оперети, де на її учасників чекатимуть червона доріжка, гучні привітання та престижні нагороди.
 
«Ми прагнемо того, щоб наших героїв знали у країні, суспільстві, щоб їхніми досягненнями пишався наш народ і на прикладах цих яскравих особистостей зростала сильна і здорова нація», — наголосив Сергій Бубка.
 
Валерія ЗАПОЛЬСЬКА