Британець Тайсон Ф’юрі знову став чемпіоном світу в супертяжкому дивізіоні

26.02.2020
Британець Тайсон Ф’юрі знову став чемпіоном світу в супертяжкому дивізіоні

У матчі-реванші Тайсон Ф’юрі (праворуч) не залишив шансів Деонтею Уайлдеру на збереження чемпіонського пояса WBC. (Фото з сайта unian.net.)

Після того як у 2015 році Тайсон Ф’юрі одним махом позбавив Володимира Кличка всіх його чемпіонських поясів, у житті британця розпочалася чорна смуга.
 
 
Проваливши допінг-тест, він був змушений попрощатися з виграними титулами й, за словами його батька, опустився на самісіньке дно.
 
 
«Тайсон був практично в безнадійному стані. Я навіть думати не міг, що він коли-небудь повернеться. Він напивався до смерті, щоб утекти від реальності, й відрами їв усякий непотріб.
 
 
Але нам удалося змінити ситуацію», — заявив Джон Ф’юрі після тріумфу свого 31-річного сина в чемпіонському бою проти багаторічного володаря пояса WBC Деонтея Уайлдера.
 
Перегравши минулого уїк-енду в Лас-Вегасі свого візаві за всіма статтями, Ф’юрі перервав затяжне домінування американця, котрий упродовж п’ять років успішно захищав свій престижний трофей. Їхнє перше побачення, котре відбулося в грудні 2018 року, завершилося рідкісною для боксу нічиєю.
 
Утім iз другого підходу Тайсон, як влучно відзначив екс-чемпіон світу Леннокс Льюїс, розгадав загадку в особі Уайлдера.
 
«У будь-який момент Деонтей вас може нокаутувати. Тож ви повинні стрибнути на нього, втомити й затягнути його в глибокі води. Саме це й зробив Ф’юрі, завдяки такій тактиці він і здолав раніше непереможного Уайлдера», — Боб Арум — промоутер Тайсона — поділився секретом його успіху.
 
Від самого початку бою Ф’юрі зайняв центр рингу — він наступав, тиснув і бив свого опонента. Жвавий і рухливий велетень (зростом 2 м 6 см), активно використовуючи дві свої «кувалди», буквально збивав iз ніг свого опонента.
 
У третьому та п’ятому раундах після бокових ударів Тайсона рефері в ринзі відкривав рахунок американцеві, запитуючи, чи все в нього «добре».
 
Ф’юрі ж бив суперника не тільки в голову. Успішно працював він і по корпусу.
 
Паралельно з цим кремезний британець постійно в’язав суперника й періодично навалювався на нього всією своєю масою, за що одного разу рефері був змушений навіть зняти з нього очко.
 
Проте перевага Ф’юрі в бої-реванші була беззаперечною. Він розбирав володаря чемпіонського пояса WBC на зап­частини, а Уайлдер, утративши після першого нокдауна опору під ногами, хитався зі сторони в сторону.
 
Після другого нокдауну стало зрозуміло, що дострокова перемога Ф’юрі — справа часу, хоча в другій половині дуелі дії суперників відчутно сповільнилися. Уайл­дер усе ще сподівався на щасливий удар, однак досягти нічого не зміг.
 
У шостому раунді Ф’юрі навіть дозволив собі відверте знущання над суперником, злизавши під час чергового клінчу з його тіла краплю крові. За це Атлетична комісія штату Невада може оштрафувати епатажного британського боксера на фантастичну суму в 33 мільйони доларів США, відібравши в нього таким чином майже весь гонорар, який він отримав за два поєдинки з Уайлдером.
 
Утім факт залишається фактом. Змусивши в сьомому раунді секундантів Деонтея викинути білий рушник, Ф’юрі вдруге у своїй кар’єрі (слідом за Володимиром Кличком) скинув iз трону багаторічного домінатора супертяжкого дивізіону.
 
Зауважимо, що до цього фіаско Уайлдер провів десять успішних захистів пояса WBC і не зазнав жодної поразки. Цікаво, що головною причиною свого фіаско темношкірий американець назвав 18-кілограмовий костюм «короля ночі», в якому він виходив на ринг. За його словами, цей наряд відібрав у нього забагато сил, через що вже в третьому раунді він перестав відчувати свої ноги.
 
Ф’юрі ж після бою пояснив, що дуже швидко розізлився на самого себе через те, що не зміг, як обіцяв, здобути перемогу в другому раунді.
 
«Тож мені нічого було приховувати. Я робив те, що й планував. Уайлдер казав, що в мене замість кулаків подушки. Що ж, непоганий результат для старця, котрий не вміє бити», — резюмував Тайсон.
 
Тепер у таборі новоспеченого чемпіона очікують на пропозицію Уайлдера щодо бою-реваншу, можливість якого була прописана в контракті.
 
Водночас команда володаря чемпіонських поясів за версіями WBO, WBA, IBF Ентоні Джошуа вже виступила з пропозицією до Ф’юрі про об’єднавчий бій, за­пропонувавши боксерам космічний гонорар загальною сумою 77 мільйонів фунтів. При цьому батько Тайсона заявляє, що хоче, аби його син невідкладно завершив свою боксерську кар’єру.
 
«Йому вже немає що доводити. Він усе вже сказав», — наголосив Джон Ф’юрі.