Італія стала європейською «столицею» епідемії коронавірусу

25.02.2020
Італія стала європейською «столицею» епідемії коронавірусу

Коронавiрус зупинив навiть Венецiйський фестиваль.

Коронавірус, який зародився у китайсьому місті Ухань, вирвався зі свого первинного осередку і почав активно поширюватися планетою.
 
 
Якщо на території континентального Китаю станом на ранок понеділка зареєстрували 77 тисяч 150 заражених вірусом осіб, з яких 2  тис. 592 померли (150 летальних випадків тільки за останню добу), то по світу кількість заражених коронавірусом уже перевищила 79 тисяч осіб.
 
 
Поза межами континентального Китаю зареєстровано близько 30 смертей, зокрема в Ірані — 8, Південній Кореї — 7, в Італії — 5, Японії — 3, Гонконгу — 2, по одній — на Філіппінах, Тайвані й у Франції, повідомляє агенція «Ассошiейтед Пресс», посилаючись на китайську державну комісію охорони здоров’я. Ця трагічна статистика постійно змінюється не в кращий бік.
 
Коронавірус атакує повсюди. У понеділок, 24 лютого, зареєстровані перші випадки зараження в Бахрейні та Кувейті. У Бахрейні виявлений один вірусоносій, у Кувейті — три.
 
Це перші випадки зараження в країнах Перської затоки. Всі четверо заражених прибули з Ірану. Вони були серед 700 евакуйованих минулого тижня з міста Мешхед у північно-східному Ірані.
 
Іран є найбільш ураженою коронавірусом країною Близького Сходу. Туреччина та Пакистан навіть вирішили закрити кордон з Іраном через небезпеку його «імпортування». А найбільшим європейським осередком поширення коронавірусу стала область Ломбардія на півночі Італії. Якщо ситуація з COVID-19 зазнає дальшого погіршення, то «можуть бути застосовані найбільш жорсткі обмежувальні кроки, як в Ухані в Китаї», заявив глава влади регіону Аттіліо Фонтана в інтерв’ю італійському громадському телерадіомовнику RAI. Принагідно в цій розмові він висловив надію, що не потрібно буде вдаватися до таких драконівських методів і що криза не сягне рівня, коли її вже стане неможливо контролювати.
 
Але статистика залишається невблаганною. Якщо ще минулої п’ятниці кількість заражених у Ломбардії становила 14 осіб, то станом на понеділка зафіксували вже 219. Особливо вражає випадок, коли родина заразилася під час обіду зі знайомим, який прибув iз Китаю i якого лікарі визнали цілком здоровим.
 
Наразі не відомо, що є причиною лавиноподібного зростання випадків небезпечного вірусу в Італії, країні, яка ще наприкінці січня запровадила найбільш суворі в Європі запобіжні заходи і де уряд після перших трьох випадків зараження оголосив кризовий стан. Упродовж трьох останніх тижнів там контролюють усіх прибулих в аеропортах.
 
За цей час заміряно температуру приблизно двом мільйонам авіапасажирів. Італійські лікарі визнають, що досі не встановили з повною впевненістю, хто був «нульовим пацієнтом», тобто першим привіз сюди вірус.
 
З огляду на поширення коронавірусу в регіоні Ломбардія, на півночі Італії навіть відмінено всі церковні служби — так вирішила місцева архідецизія. Подібним чином влада наклала заборону на проведення всіляких масових заходів, концертів та церемоній. Відмінено всі без винятку культурні заходи, футбольні матчі. Дирекція славетного міланського театру Ла Скала анулювала всі вистави.
 
Слідом за областю Венето в Ломбардії, де найбільше захворювань, відмінено навчання також у школах в області Фріулі—Венеція—Джулія, де не зареєстровано жодного випадку зараження. Стосовно чотирьох загиблих, то це літні мешканці Венето і Ломбардії, які померли від ускладнень на тлі інших проблем зі здоров’ям. А можливо, ще й тому, що їм занадто пізно поставили правильний діагноз.
 
Італія наглухо зачиняє міста, де поширився чи може поширитися вірус. В умовах запровадженого карантину заборонено виїзд і в’їзд до них без особливого дозволу за індивідуальним поданням, а сам дозвіл видають лише у виняткових випадках.
 
Усього в закритих зонах перебуває більше 50 тисяч мешканців Ломбардії, Венето та Лігурії. Їм не рекомендують виходити на вулицю, а порушникам правил загрожують високі штрафи та арешт.
 
З огляду на такі обмеження, італійці у паніці розкуповують усі харчові продукти та воду в супермаркетах. В італійській поліції не виключають, що карантинні зони будуть розширені.
 
«Ніхто не знає, як надалі розвиватимуться події», — повідомив під час пресконференції мер Мілана Джузеппе Сала. З огляду на загрозу поширення вірусу, влада закрила для відвідин туристами кафедральний собор Мілана та базиліку Сан-Марко у Венеції. Окрім того, в неділю припинили відомий на весь світ карнавал у Венеції, який мав тривати до вівторка.
 
Влада сусідніх з Італією країн розглядає механізми припинення сполучення з нею. В неділю влада Австрії вже на кілька годин припинила залізничне сполучення з Італією з огляду на небезпеку поширення вірусу.
 
На терміновому засіданні кабінету міністрів у Римі прем’єр-міністр Джузеппе Конте оголосив надзвичайний план, була прийнята постанова про наділення місцевих органів влади особливими повноваженнями у зв’язку з надзвичайною ситуацією в країні. Поліція, а за необхідності й збройні сили, матимуть повноваження забезпечити виконання обмежень.
 
Лікарі б’ють на сполох, що інкубаційний період може бути довшим за 14 днів. 70-річний чоловік у провінції Хубей заразився на коронавірус, але не мав симптомівхвороби впродовж 27 днів, повідомляє «Рейтер» iз посиланням на інформацію місцевої влади.
 
Це означає, що інкубаційний період хвороби може бути тривалішим, ніж вважали до цього. У разі, якщо інформація про довший інкубаційний період підтвердиться, зусилля щодо обмеження поширення вірусу, від якого померло понад 2 тисячі людей, стануть складнішими.
 
Після різкого поширення коронавірусу в Італії Європейський Центр iз питань профілактики та контролю хвороб (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) оцінив ризик зараження ним для європейців на рівні від низького до помірного. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому ввечері в неділю, 23 лютого, на сайті Центру, який є установою Євросоюзу.
 
При цьому, зазначили в ECDC, ризик виникнення подібних до італійського осередків зараження в інших країнах Європи оцінюється на рівні від помірного до високого. Після «імпортування» вірус може дуже швидко поширюватися, застерігають у центрі з контролю та профілактики хвороб. Тут пообіцяли надати нову оцінку ризиків упродовж наступних 24 годин.
 
Єврокомісія вважає, що поширення коронавірусу в Італії поки не є приводом для паніки. Про це заявив 23 лютого єврокомісар iз питань економіки Паоло Джентілоні після зустрічі міністрів фінансів країн G20 у Саудівській Аравії.