Чловіча баскетбольна збірна України розпочала свій відбір на чемпіонат Європи із перемоги та поразки

25.02.2020
Чловіча баскетбольна збірна України розпочала свій відбір на чемпіонат Європи із перемоги та поразки

У Запоріжжі чоловіча збірна України поступилася Угорщині. (Фото з сайта xsport.ua.)

По ходу поточного сезону персона латвійського наставника Айнарса Багатскіса в українських шанувальників баскетболу тісно асоціювалася зі столичним «Київ-Баскетом», який нині посідає четверте місце у чоловічій суперлізі й готується до свого чвертьфінального протистояння з турецькою «Каршіякою» у плей-оф Кубка Європи ФІБА.
Водночас головною метою приїзду Багатскіса до України стала робота на чолі нашої національної чоловічої збірної, котра минулого тижня розпочала відбір на чемпіонат Європи—2021. «Я тут, аби збірна України змогла потрапити на Олімпіаду», — Айнарс Багатскіс розкрив деталі своїх домовленостей з очільником Федерації баскетболу України Михайлом Бродським.
Утім до наступних літніх Ігор — дорога неблизька. А єврокампанія-2021 «синьо-жовтих» стане одним із головних індикаторів роботи латвійського спеціаліста, від якого залежатиме його майбутнє у збірній України.
Слід визнати, що відібратися на Євробаскет-2021 учасникам кваліфікації буде не надто складно. Загалом, три з чотирьох команд-учасниць відбіркової «пульки» матимуть право зіграти у фінальній частині турніру.
Боротися ж за путівки на майбутній ЧЄ українській збірній випало з командами Угорщини, Австрії та чинними чемпіонами континенту — словенцями.
Своє перше побачення з тріумфаторами ЧЄ-2017 «синьо-жовті» матимуть у листопаді поточного року. Поки ж підопічні Багатскіса по разу зіграли з австріяками та угорцями. У стартовому матчі відбору українські збірники в гостях переграли збірну Австрії.
А от здолати сусідів з Угорщини не допомогли вітчизняним баскетболістам навіть рідні стіни. Попри те, що впродовж трьох чвертей матчу, котрий проходив у Запоріжжі, «синьо-жовті» мали невеличку перевагу, в підсумку, поєдинок завершився з двома очками переваги гостьової команди, котрі вони заробили кидком із-під кошика за дві секунди до завершення гри.
Новий наставник «синьо-жовтих» визнав, що в програному матчі його підопічні часто втрачали концентрацію й приймали неправильні рішення. Натомість опонент забивав із різних позицій, навіть не бачачи кільця. Особливо дошкуляли українській команді триочкові кидки угорських снайперів. Натомість грі української команди не вистачало яскравого «плеймейкера». Багатскіс прагнув, аби ФБУ натуралізувало американського розігруючого «Київ-Баскета» Шепарда, однак вийшло так, що перші поєдинки євровідбору збірна України на позиції першого номеру обходилася власними силами.
«Дуже засмучені й спустошені цієї поразкою. Однак це баскетбол. Поразки трапляються, як би це прикро не звучало», — наголосив Багатскіс.