В Україні на матчах прем'єр-ліги офіційно запрацювала інноваційна система допомоги арбітрам

25.02.2020
В Україні на матчах прем'єр-ліги офіційно запрацювала інноваційна система допомоги арбітрам

Граючи на стадіоні «Динамо» за порожніх трибун, господарі арени лише в компенсований час змогли дотиснути одного з аутсайдерів чемпіонату країни. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після зимової паузи в Україні поновилися матчі вітчизняної прем’єр-ліги. І тепер частина з них проходить під прискіпливим наглядом новітньої системи ВАР.
 
Щоправда, брак фінансового ресурсу наразі не дозволяє Українській асоціації футболу забезпечувати її одночасне функціонування на всіх без винятку поєдинках чемпіонату країни, відтак лише у двох із шести матчів ігрового туру судді матимуть змогу скористатися допомогою відеоасистента.
 
У 19-му турі ЧУ система ВАР працювала на матчах вітчизняних грандів — у Києві та Харкові. 
 
Під час матчу на «Металісті» рефері дуелі «Шахтар» — «Десна» двічі переглядав відеоповтори спірних епізодів. В одному з моментів Євген Арановський вирішив не показувати червону картку гравцеві чернігівського клубу за небезпечну гру.
 
В іншому — відмінив гол у ворота «гірників», ретроспективно зафіксувавши «офсайд» під час голевої атаки підопічних Олександра Рябоконя. При цьо­му єдине в матчі взяття воріт сталося на четвертій доданій до основного часу хвилині, коли Марлос вирвав перемогу для донецького клубу.
 
«Не тільки «Десні», а й великим грандам доводиться переживати неприємні моменти, пов’язані з роботою ВАР. Звісно, що неприємно програвати в компенсований час. Команда боролася до кінця. Але останні секунди також потрібно вміти грати. Футболісти «Шахтаря» проявили свою майстерність і взяли три очки», — наголосив Олександр Рябоконь.
 
А от поєдинок «Динамо» — «Ворскла» минув без спірних моментів, тож його головному арбітру звертатися до послуг ВАР не довелося. Гра, що проходила на стадіоні «Динамо» імені В. Лобановського за порожніх трибун, не надто кипіла емоціями.
 
За словами голов­ного наставника «біло-синіх» Олексія Михайличенка, підтримки своїх уболівальників столичному колективу відверто не вистачало. Нагадаємо, що матч без глядачів — це наслідок расистського інциденту, котрий наприкінці минулого року в Харкові спровокували динамівські ультрас на грі з «Шахтарем».
 
Щодо самого матчу, то, незважаючи на відверто низьку позицію «Ворскли» в турнірній таблиці, лише в доданий арбітром час динамівцям удалося досягти переможного результату. «Ведемо боротьбу за виживання — тож для нас кожне очко на вагу золота», — так пояснив непоступливість своєї команди наставник полтавчан Юрій Максимов.
 
Динамівці ж уперше в сезоні провели матч iз новим центр­форвардом, функції котрого виконував молодий Назарій Русин. Натомість доля основного нападника «біло-синіх» Артема Бесєдіна, котрий у листопаді здав позитивний допінг-тест, має визначитися найближчим часом, коли УЄФА після тривалої підготовчої роботи нарешті проведе розгляд його справи. 
 
Наставник «Динамо» відзначив, що в Русина та іспанського форварда «біло-синіх» Франа Соля — здорова конкуренція за місце в «основі», й додав, що в другій частині сезону їм обом вистачить роботи.
 
Коментуючи ж дебют системи ВАР в елітному дивізіоні українського футболу, Олексій Михайличенко наголосив: «Якщо немає можливості забезпечити роботу ВАР на матчах усіх команд прем’єр-ліги, то краще взагалі цього не робити». Підтримав у цьому контексті головного тренера «Динамо» й очільник «Зорі» Віктор Скрипник, зауваживши, що всі учасники УПЛ мають перебувати в рівних умовах.