Фермери з Полтавщини налагодили прямий експорт їстівних равликів до Євросоюзу

21.02.2020
Фермери з Полтавщини налагодили прямий експорт їстівних равликів до Євросоюзу

Сергій Данилейко демонструє продукцію власного виробництва — напівфабрикати з равликів (Фото автора)

Полтавці — батько й син Віктор та Сергій Данилейки — одними з перших в Україні почали займатися екзотичним «равликовим» бізнесом, створивши в селі Войнівка Чутівського району фермерське господарство з вирощування їстівних молюсків, що нині входить до сотні кращих українських брендів.
 
Коли понад рік тому, показуючи свої володіння площею у два гектари, де під дерев’яними щитами дрімали середземноморські й африканські равлики, Віктор Данилейко повідомив мені про амбіційну мету — завоювати ринок Західної Європи, тоді ця заява, відверто кажучи, видалася мені чимось зі сфери фантастики. Проте наполегливим підприємцям усе ж таки вдалося налагодити прямий експорт своєї продукції в країни Європейського Союзу. 
 
— Ми єдині в Україні, хто цього досягнув, — констатує Сергій Данилейко. — Зазвичай усе відбувається за такою схемою: підприємці з країн Балтії, співпрацюючи з нашими перекупниками, вивозять партії їстівних молюсків через Білорусь та свої країни в Іспанію, де збувають їх за значно вищою ціною. А ми працюємо напряму — задля цього відкрили в Іспанії власний склад. Звісно, то було не так легко — недаремно ж нам знадобилося на це цілих вісім місяців. Довелося обійти багато підводних каменів, подолати чимало юридичних перешкод. Склад розрахований на зберігання 50 тонн їстівних молюсків. 
 
Перше постачання виноградних равликів рейсом «Полтава — Барселона» відбулося 15 січня. Фермерське господарство «Равлик-2016» нині вийшло на «урожай» — 60 тонн їстівних молюсків (отримати їх можна із приблизно тонни особин племінного стада). А планує експортувати всі 500 тонн, допомагаючи зі збутом цієї продукції іншим українським равлиководам. От і зараз готують до відправки за кордон чергову фуру. 
 
— На базі нашого господарства у Войнівці ми постійно навчаємо групи охочих започаткувати власний «равликовий» бізнес — у такий спосіб уже допомогли відкрити в Україні 110 ферм. Цього року цей список поповниться ще 30 подібними господарствами, — інформує Сергій Данилейко. — Поки ринок Західної Європи не насичений, вигідно працювати не самотужки, а спільно з компаньйонами, якими стають наші ж учні, у такий спосіб виходячи на значний обсяг поставок. 
 
Окрім усього, як ми вже повідомляли своїм читачам, у селі Щербані Полтавського району батько й син Данилейки створили цех із виробництва напівфабрикатів із равликів. І якщо раніше їх замовляли великі супермаркети, а також ресторани багатьох міст України, то нині, за словами Сергія Данилейка, підприємці хочуть постачати їх в Італію.
 
— Зараз на стадії відкриття склад в Італії, — повідомив пан Сергій. — Окрім того, хочемо охопити складами такі країни, як Франція, Німеччина, Греція, Португалія. Усе це реально, просто потрібні час, гроші й бажання.
 
За словами Віктора Данилейка, ринок Західної Європи готовий споживати 300 тисяч тонн їстівних молюсків у рік, і поки він не насичений, це відкриває заманливі перспективи, зокрема й для українського «равликового» бізнесу. Ціни на равликів за кордоном коливаються від 2 до 4 євро за кілограм, а за їхнього дефіциту «стрибають» й до 6 євро. 
 
У фермерському господарстві Віктора та Сергія Данилейків вирощують два види равликів: Helix Aspersa Maxima і Helix Aspersa Muller. Якщо Muller продукує від 80 до 120 яєць, то Maxima — може й до 200, таким чином, одна особина дає близько кілограма равликів приплоду. Maxima має більший розмір і важить 20-25 грамів, але Muller, вага дорослої особини якого становить 8-12 грамів, вважається більшим делікатесом, його м’ясо ніжне, оксамитове, має вишуканий смак (і європейці, особливо французи, із задоволенням поїдають равликів цього різновиду у великій кількості). На ділянці площею півгектара можна зібрати 5 тонн їстівних молюсків і більше. Щоб вирости з молодняка в дорослу особину, равликам потрібно п’ять-шість місяців.