На Черкащині запланували в 2020 році відремонтувати 136 кілометрів доріг

19.02.2020
На Черкащині запланували в 2020 році відремонтувати 136 кілометрів доріг

На Черкащині багато горе-доріг. (Фото з сайта provce.ck.ua.)

Після того як Укравтодор затвердив перелік ремонту доріг загального користування місцевого значення, стало відомо, що цього року 452 мільйони гривень державної субвенції спрямують на 136 кілометрів доріг Черкащини. За словами голови Черкаської ОДА Романа Боднара, при затвердженні переліку доріг врахували пропозиції і районів, і ОТГ.
 
«Відремонтувати всі проблемні напрямки за один рік — неможливо, оскільки фінансування обмежене. Але головна мета — забезпечити проїздність до важливих соціальних об’єктів, зокрема до освітніх та медичних закладів. Незважаючи на те, що позиція Укравтодору базується на капітальному ремонті доріг, а на ямковий ремонт можна спрямувати лише 20% коштів, Черкащина цього року таки мусить збільшити цю цифру. Оскільки стан доріг у нас украй критичний. Кошти по районах розподіляли пропорційно», — наголошує Роман Боднар. І додає: серед головних стратегічних принципів у дорожній сфері — високі гарантійні вимоги до ямкового ремонту, жорсткий контроль на всіх етапах виконання дорожніх робіт, охоплення якомога більших відрізків доріг для ремонтів.
 
Водночас у Черкаській міській раді зазначають, що, окрім виділених 452 мільйонів гривень на експлуатаційне утримання місцевих доріг Черкащини, виділено ще 281 мільйон гривень. І, як запевняє міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, обласного центру в цьому переліку знову немає.
 
«І це незважаючи на те, що протягом останніх чотирьох років Черкаси з власного бюджету неодноразово допомагали вирішити проблеми всієї області — чи то дорога на Смілу, чи ремонт обласного драматичного театру», — обурюється Анатолій Бондаренко.
 
Він каже, що дороги — найболючіша тема не лише для області, а й для обласного центру також. Багатьма шляхами, які територіально належать до Черкас, користуються не тільки жителі обласного центру. Об’їзною, приміром, або транзитними вулицями, які виконують роль об’їзних, — це та сама Сумгаїтська, Героїв Холодного Яру, Канівська, Чигиринська.
 
«Тож не правильно, що утримання і ремонти цих доріг мають лягати на плечі лише громади міста. Черкаси неодноразово офіційно направляли до обласної адміністрації разом із проєктно-кошторисною документацією звернення з проханням виділити з Дорожнього фонду кошти на ремонт таких вулиць, як Героїв Холодного Яру (колишня Першотравнева), Квіткова, Сумгаїтська, однак до нас ніколи не дослухались», — говорить міський голова Черкас.
 
«Особисто спілкувався на цю тему з головою Черкаської облдержадміністрації Романом Боднаром. Наголосив на тому, що стратегічні дороги фінансуватись за залишковим принципом не можуть, і не повинно мати значення, через Черкаси вони пролягають чи через інший населений пункт. Наше місто не може безкінечно витягувати на своєму бюджеті ремонт доріг, якими користується вся область», — підсумовує черкаський міський голова Анатолій Бондаренко.
 
До речі, на дороги Черкащини загального користування державного значення спрямували цього року 1 млрд 736 млн грн.