Заражене виробництво: коронавірус може боляче вдарити по виробниках України

19.02.2020
Заражене виробництво: коронавірус може боляче вдарити по виробниках України

Картина «Коронавірус» в аеропорту Пномпеня: переважну більшість рейсів скасовано... (фото автора)

...Головна вулиця камбоджійського міста Сіем-Ріеп. «У нас відчутно менше туристів, ніж буває зазвичай у такий період року, — скаржиться продавець сумок. — Головним чином через те, що не їдуть китайці...». 
 
— Моя дружина зараз сидить удома. Хоча в неї хороша робота в дорогому готелі для іноземців. Але його зараз закрили, оскільки головні клієнти — з Китаю, — розповідає водій «тук-тука».
 
Сумна картина і в головному аеропорту Камбоджі — Пномпені: летовище через скасування китайських рейсів практично мертве. Зали пусті, персонал, якого ще не відправили у відпустки, сидить за порожнiми стійками й очікує нечисленного пасажира. Як свідчать дані онлайн–табло, лише за короткий проміжок часу з 11 запланованих рейсів виконуються всього чотири.
 
І така ситуація у більшості країн Азії. І не тільки. Китайський коронавірус уже завдав величезної шкоди світовій економіці, проте   його негативний вплив може бути ще більшим, аж до, як вважають економісти, початку широкомасштабної рецесії.

Впали акції і торгівля  

У компанії Alibaba Group — найбільший й відомий майже всім українцям оператор онлайн-торгівлі з Китаю — заявили про сильний вплив епідемії на економіку КНР та світу. Ритейлер попередив про надзвичайно сильний вплив спалахів коронавірусу на виробництво і споживання в Китаї та у всьому світі. На думку агенції «Блумберг», епідемія вже призвела до різкої зміни моделей поведінки продавців і споживачів.
 
За словами головного виконавчого директора компанії Деніела Чжана, через коронавірус змінилися моделі поведінки споживачів, які відмовляються від покупок, головним чином електроніки, а сам продавець стикається з логістичними проблемами. До того ж, як прогнозується, продажі можуть скоротитися і в наступному кварталі, навіть якщо спалах вірусу вщухне.
 
Аналітики біржових ринків зазначають: світові фінансові ринки відреагували на погіршення ситуації з поширенням китайського коронавірусу одразу після початку розповсю­дження недуги.
 
Котирування акцій почали знижуватися доволі стрімко. За даними Reuters, індекс MSCI, який відстежує акції в 47 країнах, знизився на 0,42%, індекс MSCI в азійсько-тихоокеанському регіоні за межами Японії впав на 0,45%, загальноєвропейський індекс STOXX 600 упав на 1,4%.
 
Японський індекс Nikkei 225 на торгах 27 січня знизився на 2%, що стало найбільшим одноденним падінням за п’ять місяців. Китайський індекс ETAM ChinaAMC CSI 300 впав на 2,2%.

Коронавірус — як «іспанка»

Фінансові аналітики простежили за падінням індексу цін на промислові метали і дiйшли висновку: коронавірус може стати «чорним лебедем» 2020 року. Тобто, фактором, який вплине на світову економіку істотніше, ніж фінансова криза і рецесія 2008-2009 років. «На відміну від обвалу іпотечного ринку в США, ніхто не передбачав появу на початку 2020 року потенційно руйнівної пандемії», — йдеться в огляді Moody’s Corporation. Аналітики також вважають, що державні діячі можуть бути обмежені в можливостях усунути або компенсувати втрати від пандемії, яку можна порівняти з «іспанкою» — легендарною епідемією грипу, від якої постраждало близько 500 млн. осіб у світі 1918 року.
 
Уже сьогодні ми бачимо, що суттєво впав індекс цін на промислові метали: із середини січня індекс цін на промислові метали впав на 7,1%, а 29 січня індекс був найнижчим iз червня 2017 року. Значною мірою це пов’язано з величезним впливом Китаю на глобальну промислову активність. На думку аналітиків, через непередбачуваність поширення коронавірусу під сумнівом виявилося і прогнозоване раніше зростання світового ВВП на 3,3% в 2020 році.
 
«За підсумками першого кварталу 2020 року, ситуація на світовому ринку може погіршитися. Через карантин не функціонує близько 80% всієї економіки Китаю, і багато залежатиме від того, як скоро вдасться перемогти коронавірус. Якщо робота заводів зможе відновитися в найближчі дні, то темпи зростання ВВП Китаю можуть скоротитися всього до 5,1% у поточному році. В іншому випадку шкода може виявитися істотно вищою: в першому кварталі їх ВВП цілком здатний скоротитися на 0,4%. Така ситуація призвела до перебоїв у роботі промислових підприємств у всьому світі через руйнування ланцюжка поставок: через відсутність комплектуючих з Китаю заводам доводиться скорочувати активність. На цьому тлі впали ціни на всі основні сировинні товари», — цитують ЗМІ економічного аналітика Сергія Родлера.

Ризики для Китаю і світу

Народний банк Китаю два тижні тому надав для розвитку економіки цієї країни 240 млрд доларів, які допомогли фінансовому ринку зняти перші кризові симптоми. Але, як прогнозує більшість експертів, китайська економіка зазнає серйозних збитків. А це означає, що постраждають й інші держави. Особливо тi, що розвиваються. Як Україна, чия економіка орієнтована на поставки сировини до Піднебесної. 
 
У вітчизняному Нацбанку днями заявили: у випадку тривалого впливу коронавірусу на світові ринки може впасти попит на залізну руду і сталь. І таким чином спалах китайського вірусу матиме довгострокові наслідки для української економіки у вигляді скорочення експорту і зниження привабливості боргових цінних паперів. Таких висновків у Нацбанку дiйшли, проаналізувавши наслідки епідемії SARS (атипової пневмонії).
 
«З огляду на масштаби китайської економіки і залучення у світову торгівлю і глобальні схеми створення доданої вартості, до ефектів від ослаблення попиту приєднається також негативний вплив для виробничих видів діяльності», — йдеться у звіті НБУ. Зокрема, низький попит і низькі ціни на металургійну продукцію можуть вплинути на українських експортерів, які ще не відновилися після падіння виробництва в кінці 2019 року.
 
Також у регуляторі заявляють: інвестори можуть переоцінити свої ризики, якщо поширення короновірусу затягнеться. Це може негативно вплинути на економіку України, особливо у періоди пікових виплат за держборгом, перший з яких припаде на кінець травня 2020 року. У випадку ж переоцінки інвесторами своїх ризиків привабливість боргових облігацій України може падати. З цієї причини Україна може зіткнутися з труднощами при позиці коштів для виплати боргів.
 
Вітчизняні експерти також зазначають: втрати економіки від вірусу можна поділити на дві складові. «Є прямі втрати через те, що мільйони людей в даний момент перебувають на карантині і не працюють. Знижується споживча активність. З іншого боку, страждають контрагенти з торгівлі і виробництва по всьому світу. Адже світ сьогодні глобальний. У кінцевому товарі, виробленому, припустимо, в Аргентині, можуть перебувати деталі, які саме і роблять ті заводи, що зараз у зоні карантину. І нехай у вартісному вираженні частка цих товарів може бути всього 5%, але їх відсутність здатна зупинити весь виробничий ланцюжок — і завод в Аргентині, і його постачальників, які виробляють 95% деталей у різних країнах», — цитують ЗМІ аналітика Михайла Федорова.

На щастя, ми — на узбіччі світу...

Порятунок для української економіки внаслідок китайського вірусу знаходиться у тому ж самому місці, де він був під час попередніх масштабних криз: на жаль або на щастя, наша економіка не так сильно інтегрована у світову, а отже, не настільки гостро залежить від світових проблем. «Наше виробництво не так сильно інтегроване в глобальні процеси. І умовний завод в Аргентині, швидше за все, не має українських постачальників, які можуть постраждати від зупинки виробничого ланцюжка, — продовжує Федоров. — І найголовніше: в Україні не існує такої боргової проблеми, яка є у світі. Наша фінансова система вже згоріла в минулі роки, а попіл не горить. Наприклад, середній борг українців за кредитами сьогодні становить близько 5 тисяч гривень, що приблизно дорівнює половині місячної зарплати або 5% від ВВП. Для порівняння: у американців середній борг за кредитами перевищує 40 тисяч доларів, дорівнює майже річній зарплаті і становить понад 65% від ВВП».
 
Назагал українські експерти сходяться на думці: наша держава може постраждати лише від падіння світових цін на свої експортні товари через зниження попиту на них. За іншими факторами вплив світових проблем на нашу економіку мінімальний. «Але і в цьому ключі Україна має «козир». Адже влади інших країн не стануть діяти в умовах загрози економічної кризи. Вони, швидше за все, допоможуть своїм економікам шляхом вливання грошей — грубо кажучи, будуть друкувати гроші. Китай, наприклад, уже так і вчинив: через коронавiрус влив в економіку 1,2 трильйона юанів, і світові фінансові ринки знову стали рости. А це означає, що загроза обвалу цін на наші експортні товари мінімальна. Економіка України, умовно кажучи, щеплена своїм економічною кризою минулих років. Усе, що могло впасти і згоріти, у нас впало і згоріло, економіка перебуває на дуже низькій базі. А ця низька база і є імунітет від світових криз», — підсумував експерт.
 
Викладач Едінбурзької бізнес–школи Іван Компан вважає по–іншому. На його думку, проблеми в української економіки будуть. «Сьогодні Китай є найбільшим торговельним партнером України. Частка експорту в Піднебесну становить близько 11% від загального обсягу, і цілком природно, що уповільнення китайської економіки вдарить і по обсягах поставок, і за цінами. Останні, до речі, з моменту появи вірусу вже знизилися, і чимало. Ціна на залізну руду, один iз ключових компонентів українського експорту, впала на 14%, а в цілому, Thomson Reuters / CoreCommodity CRB Index, що відстежує зміни цін на 19 видів сировини, за час iз початку епідемії знизився більш ніж на 7,5%», — написав він у своїй колонці. І додав, що ці новини — далеко не найкращі для української сировинної економіки і перспективи не дуже райдужні.
 
«Дехто у нас вважає промисловість непотрібною і сподівається, що її компенсує «прорив» у сфері послуг, як це відбувається в інших, більш розвинених, країнах. Частка правди в цих заявах є, але стосується вона, в основному, розвинених економік, наприклад, США, де останнім часом зростання ВВП забезпечується переважно сферою послуг, тодi як промисловий сектор не в найкращому стані. Але це зовсім не означає, що навіть там хтось вважає таку ситуацію нормальною. Незважаючи на зміну структури економіки, викликану появою нових технологій, ніхто не намагається скинути промисловість iз рахунків ні в розвинених економіках, ні, тим більше, у країнах, що розвиваються. А отже, практично немає і сумнівів у тому, що центробанки країн, що розвиваються, особливо економічно орієнтованих на Китай, підтримуватимуть своїх, знижуючи ставки і девальвуючи валюти», — стверджує професор.