На першому в історії Олімпійських ігор турнірі каратистів виступить одеситка Анжеліка Терлюга

19.02.2020
На першому в історії Олімпійських ігор турнірі каратистів виступить одеситка Анжеліка Терлюга

Одеська каратистка Анжеліка Терлюга здобула олімпійську ліцензію в Токіо (Фото з сайта ukrinform.com)

Одним із пунктів програми реформ Міжнародного олімпійського комітету передбачається, що країна-господарка Ігор може пропонувати до включення в програму змагань нових видiв спорту. Зважаючи на місцеві традиції та захоплення, реагуючи на пропозицію господарів літньої Олімпіади-2020, котру прийме Токіо, функціонери МОК до її змагальної програми включили одразу п’ять нових видів — софтбол, карате, скейтбординг, скелелазіння та серфінг.
 
Днями ж у Національному олімпійському комітеті України відзвітували, що в одному з дебютних видів наша країна вже має ліцензію. Так, 27-річна одеситка Анжеліка Терлюга стала першою каратисткою в історії України, котра пробилася на Олімпіаду. Перепустку до Токіо вихованка Дениса Морозова здобула на престижних змаганнях етапу «Прем’єр Ліги Karate 1» у Дубаї, де вона здобула перемогу.
 
Гарантовані ж для участі в токійських Іграх залікові бали вона вже мала після півфінального двобою з туркенею Тубу Якан (2:0). У фіналі ж одеситка вкотре підтвердила невипадковість свого перебування на вершині світового рейтингу, в напруженому протистоянні здолавши єгиптянку Ясмін Аттію (1:0).
 
Символічно, що незадовго до цієї знакової у своїй кар’єрі події Терлюга отримала перемогу в номінації «кращий спортсмен місяця» в Україні, ставши фавориткою експертів НОК у січневому голосуванні. У перший місяць 2020 року Анжеліка перемогла на представницькому турнірі Karate1 Серії А в Чилі та стала «срібною» призеркою етапу «прем’єр Ліги Karate 1» у Франції. Цікаво, що наприкінці минулого року Всесвітня федерація карате назвала Терлюгу кращою каратискою світу у ваговій категорії до 55 кг. «Моя робота — перемагати», — на початку олімпійського відбору заявила Анжеліка.
 
Варто додати, що днями інший представник вітчизняного сімейства каратистів — президент Федерації карате України Сергій Левчук — здобув не менш вагому перемогу, вигравши конкурс на посаду керівника Державної агенції спорту.
 
«Незабаром має з’явитися новостворене Державне агентство спорту та буде призначений його очільник. У конкурсі на цю посаду взяли участь 27 кандидатів. Переможцем конкурсу визнано Сергія Левчука», — повідомив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, зауваживши, що головним пріоритетом ДАС буде реалізація політики міністерства. А саме: якісна підготовка до Олімпійських i Паралімпійських ігор у Токіо; реформа спорту; підготовка та проведення чемпіонатів Європи з художньої гімнастики та бадмінтону, що пройдуть цього року в Києві; забезпечення якісної та прозорої роботи «Укрспортзабезпечення» та системи закупівлі спортивного інвентарю.
 
Також буде зроблено акцент на будівництві сучасної спортивної інфраструктури для збільшення кількості міжнародних змагань та людей, що займаються фізичною активністю; зведенні нових об’єктів спортивної інфраструктури Олімпійського навчально-спортивного центру «Конча-Заспа»; створенні та функціонуванні системи змагань шкільних та студентських ліг; реалізації проєкту «гроші ходять за дитиною» та діджиталізації спортивної сфери, що включатиме створення єдиних електронних реєстрів спортивних змагань, тренерів, спортсменів та спортивних об’єктів.