Хто кому президент? Новий глава офiсу на Банковiй стрiмко нарощує свiй вплив

18.02.2020
Хто кому президент? Новий глава офiсу на Банковiй стрiмко нарощує свiй вплив

Володимир Зеленський з главами ОП—колишнім і нинішнім. (Фото з сайта galinfo.com.ua.)

Складається враження, що костюмчик для керування офісом президента Володимира Зеленського новопризначений глава Андрій Єрмак пошив уже давно.

 

Бо не встиг кабінет керівника ОП позбутися тіні його попередника Андрія Богдана, як спостережливі громадяни зауважили, що з перших хвилин Андрій Єрмак ввійшов у роль.

 

Ні, не керівника офісу президента, а в.о. президента. Бо ті теми й важливі кроки держави, котрі мав би коментувати сам президент, коментує його всього лиш (при всій повазі) глава «канцелярії». І це перший тривожний дзвіночок для президента Володимира Зеленського.

Олена не троянська, але…

Як «прибирали» Богдана, офіційної інформації предостатньо. Неофіційні версії і новини, які стосуються відомих і прихованих подій на верхніх щаблях українського політикуму, хоч і варяться у владному казані, але, коли закипають, безконтрольно вибулькують на всі боки. 
 
От хоча б те, що замість Андрія Єрмака могли призначити або заступника глави офісу президента Кирила Тимошенка, або все того ж володаря сили, незмінного керiвника МВС Арсена Авакова. Але, як нашіптують в офісі президента, у нового глави знайшовся потужний лобіст в особі дружини президента Олени Зеленської.
 
Кажуть, саме вона активно відстоювала кандидатуру Андрія Єрмака. Нічого дивного в цьому немає, якщо врахувати, що Єрмак був тим, хто створював компанії, котрі володіли «Кварталом 95», де директором і співзасновником у свій час була сама пані Зеленська. 
 
Звідси висновки: і Тимошенко, і Аваков залишаються у числі перших серед кадрового резерву. А те, що перетрус кадрів буде — це точно. Бо в оточенні глави держави й надалі триватиме боротьба за вплив на нього.

Нова вертикаль кремлівського напрямку

Інтрига всередині «Слуг народу», що публічно нагнітала проблеми «Богдан — Єрмак», переслідувала один-єдиний зиск на даний момент, мета якого залякати, запресувати всіх тих у владі, у кого ще є достатній потенціал до роботи на українську державу, простимулювавши таким чином їх неспротив подальшому зближенню з Кремлем i відбілюванню Путіна саме Україною. 
 
Тобто держкар’єрні амбіції — то одне, а Кремль зобов’язує — то зовсім інше. Показово, що Москва не забарилась із тим, аби продемонструвати свою приязність до нового глави офiсу українського президента.
 
Там заявили, що Єрмаку буде просто знайти спільну мову з нинішнім куратором українського напрямку в Кремлі Дмитром Козаком. Останнього Єрмак уже встиг публічно похвалити. 
 
Слід зазначити, що опоненти були не лише в Андрія Богдана. Змістити намагаються (як «УМ» уже неодноразово зазначала) й прем’єр-міністра Олексія Гончарука. На його місце прогнозують кандидатури Валерія Хорошковського (або його протеже) та Арсена Авакова.
 
І хоча наразі Гончарук довіри президента остаточно не позбавився, однак це питання часу на тлі оновленої й посиленої вертикалі Путін—Козак—Єрмак i зменшення впливу Ігоря Коломойського. Як відомо, ексглаву офісу президента Андрія Богдана відносять до орбіти олігарха Коломойського, і роботою Кабміну й, відповідно, його глави опікувався саме Богдан. 

Коломойський і Зеленський на шляху протистоянь

З відставкою Андрія Богдана не лише посилиться вплив РФ на президента України, а й може початись повномасштабна війна між Ігорем Коломойським i Володимиром Зеленським.
 
Хрін від редьки, звісно, не солодший, але пригадаймо, що саме за «губернаторства» Коломойського на Дніпропетровщині, коли РФ упевнено віджала Крим і далі зі зброєю в руках та першими українськими загиблими захисниками «освоювала» схід України, повертаючи на її південь, цей край вистояв проти окупації. Цього можуть не оцінити сучасники через одіозність пана Коломойського і його надмірні бізнесові апетити, але історія у перших главах розповідей про нову російсько-українську війну вже записала саме цей факт.

Переграти президентське оточення — місія не для слабких

Отже, ймовірно, 2020 рік для Володимира Зеленського стане роком або зміцнення його влади, або послаблення, незважаючи на посаду. 
 
Нагадаємо, що одразу після президентських виборів маловідомі Єрмак і Богдан несподівано опинились у досить високому статусі. 
 
«Це для молодого й недосвідченого президента Зеленського його знайомі Єрмак і Богдан виглядали потужними й досвідченими політичними важковаговиками, котрим він з легкістю доручив, відповідно, зовнішню та внутрішню політику, — зазначає політолог Віктор Небоженко. — Насправді Єрмак і Богдан були невідомі в українській політиці та ЗМІ, на відміну від гучної слави самого Зеленського. У Богдана й Єрмака не було ні досвіду політичної діяльності, ні роботи на таких достатньо високих посадах, ні досвіду в дипломатії. Але вони обидва старались як могли». 
 
Зауважимо, що на початок президентської кар’єри Зеленському був потрібен саме такий провідник у світ політики, як Андрій Богдан. Впевнений і самовпевнений, відкритий до будь-яких публічних висловлювань, бо, власне, йому байдужа громадська думка. Така собі тяглова сила, що не боїться болота й кругом здатна за будь-яку ціну вийти сухою з води. 
 
Ставши главою офісу президента, Андрій Богдан сконцентрувався на вирішенні внутрішніх питань.
 
Інший член найближчого кола Зеленського, Андрій Єрмак, курирував зовнішній вектор держави.
 
І от боротьба за місце біля президента Зеленського не змусила себе чекати, і в ній Андрій Богдан не втримав позиції і став першою жертвою внутрішньополітичних інтриг. Щоправда, восени 2019-го була відставка Олександра Данилюка з посади секретаря РНБО, але його ніколи не вважали повністю «людиною Зеленського». Адже до цього пан Данилюк працював ще й у команді попереднього президента.
 
«Занадто швидко президент Володимир Зеленський випускає владу зі своїх рук. Повернути назад або переграти своє оточення буде дуже важко», — вважає Віктор Небоженко.

Підкилимні гамбіти

А тепер, зважаючи на те, що боротьба за вплив на президента Володимира Зеленського лише посилюватиметься,  хто ж, за спостереженнями політичних аналітиків, може стати на шляху Андрія Єрмака для безперешкодної реалізації своєї влади?
 
Експерти говорять, що такими є перший помічник президента Сергій Шефір та міністр Арсен Аваков. Зважаючи на те, що вплив нового глави ОП росте погодинно, то, ймовірно, Шефіру та Авакову доведеться вступити в політичну коаліцію.
 
Однак, на думку політолога Віктора Небоженка, не можна не брати до уваги й іншу дуже небезпечну для президента Зеленського перспективу — загрозу політичного альянсу Єрмака, Шефіра та Авакова. Їм це потрібно, аби зробити Володимира Зеленського заручником їхньої спільної гри та не підпустити до президента нових людей зі свіжими ідеями. 
 
Тому чергові кадрові призначення в оточенні президента можуть стати порятунком, аби не допустити дисбалансу, що почав складатись у владі довкола Володимира Зеленського, після того, як з поста керівника офісу президента пішов Андрій Богдан. 
 
Є ще один нюанс. Імовірно, усім авторам кулуарної високої політики слід боятись іншого. Ситуація з Богданом показала: нашому молодому президенту дуже швидко набридають іграшки, особливо коли вони починають затьмарювати сам світлий образ власника цих іграшок.

Що там у автобіографії?

Життєпис Андрія Єрмака з відкритих джерел показує, що він закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, отримав ступінь магістра з міжнародного приватного права, а згодом і свідоцтво про право на адвокатську діяльність.
 
У 1997 році Єрмак заснував міжнародну юридичну компанію, брав активну участь у розробці перших законодавчих актів у сфері господарського права та інтелектуальної власності.
Є членом Української та Європейської кіноакадемій. Заснував Garnet International Media Group та є продюсером фільмів «Правило бою» і «Межа».
 
З 2006 по 2014 роки був помічником депутата від Партії регіонів Ельбруса Тадеєва на громадських засадах. 
 
Як уже зазначалось, після президентських виборів 2019 року Володимир Зеленський призначив Андрія Єрмака своїм помічником. Спочатку пан Єрмак курирував міжнародну політику, однак згодом до сфери його відповідальності перейшли й інші питання. Одразу після президентських виборів пан Єрмак брав участь у всіх міжнародних зустрічах та візитах, оскільки команда Зеленського не довіряла дипломатам.
 
Парламентська опозиція не раз звинувачувала помічника президента в проросійських меседжах — особливо, після свідчень американського дипломата Вільяма Тейлора в рамках розслідування про імпічмент Дональду Трампу.
 
Деякі ЗМІ написали, що, за словами Тейлора, нібито Андрій Єрмак вважає, що в конфлікті на Донбасі винен Петро Порошенко.
 
Хоча сам Тейлор згодом спростував цю інформацію.
Не підтвердив це і Єрмак. У цілому, впродовж розгляду справи про імпічмент Трампу Єрмак не раз фігурував у показах основних свідків.
 
Згодом його компетенція поширилася і на питання внутрішньої політики. Зокрема, йдеться про його вплив на президента в історії зі звільненням Віталія Кличка з посади керівника КМДА, якого так хотів позбутися Андрій Богдан.

Казати правду? Це як?

Важливий штрих до портрета, якого не зазначають в автобіографіях, намалювався сам ще до нового призначення Єрмака.
 
У той час, коли ЗМІ та різні телеграм-канали рясніли повідомленнями про те, що Богдан скоро, ймовірно, піде у відставку, офіційно цю інформацію ніхто не коментував, а потім з’явився указ на сайті президента.
 
Сам Єрмак всіляко заперечував конкуренцію з Богданом та наполягав, що вони співпрацюють у нормальному режимі. Журналістам він неодноразово стверджував, що прийшов працювати з Володимиром Зеленським, і тому підзвітний лише йому.
 
І це не перші і, підозрюємо, не останні «неточності» пана Єрмака. Бо, скажімо, через заяву за день до відставки про відсутність конфлікту між ним і Богданом напрошується висновок: обман публіки для нього — не проблема.