Навчила незалежності: Майк Тайсон розповів про свою другу маму з українським корінням

18.02.2020
Навчила незалежності: Майк Тайсон розповів про свою другу маму з українським корінням

Майк Тайсон та Камілла Евальд. (Фото з сайта www.obozrevatel.com.)

Легендарний боксер Майк Тайсон уже давно зійшов із боксерського рингу, проте він і досі залишається активним персонажем у медійному просторі світового спорту.
 
 
Скажімо, в Україні він підписав контракт з однією з букмекерських контор, ставши її «амбасадором», і тепер обличчя Тайсона можна постійно бачити в її рекламних роликах.
 
 
Під час свого візиту до України легендарний американець повідав світу історію про свою другу маму — Каміллу Еволд, котра мала українське коріння.
 
«Вона навчила мене незалежності й дисципліні. Для неї було важливо, аби моя кімната була прибраною, щоб я ввічливо спілкувався з людьми. Після того як я став знаменитим боксером, мені вже не потрібно було мити посуд чи підмітати підлогу, але я знав, що маю бути самостійним», — відзначив Тайсон.
 
Камілла була донькою емігрантів із Тернопільської області — Ігната та Насті Еващук, які жили за 100 миль від Нью-Йорка — в містечку Кетскіл.
 
Саме там після Другої світової війни Камілла познайомилася з відомим тренером з боксу — Касом Д’Амато, котрий, не знайшовши спільної мови з «покровителями» «Великого яблука», у пошуках кращого життя перебрався до провінції й розпочав спільне життя з донькою сім’ї Еващук (Еволд).
 
Продовжуючи навчати юнаків боксу, у Кетскілі Кас познайомився із 13-річним безпритульним розбишакою Майком Тайсоном, в якому тренер дуже швидко розгледів великий талант і разом з іншими талановитими боксерами поселив його у своєму домі.
 
Кас тренував хлопців у спортивному залі, а Камілла вчила їх дисципліні вдома, закріпивши за кожним із них хатні обов’язки. Так, Майк мав виносити сміття, проте, протестуючи проти подібної повинності, за перший рік він тричі втікав із дому. Окрім того, хлопців вчили готувати їжу, прати речі, читати, писати, правильно поводити себе за столом.
 
У 15 років Кас та Камілла всиновили Майка Тайсона, котрий через п’ять років став наймолодшим у світі чемпіоном світу в професіональному боксі. 
 
Аби побачити тріумф свого учня, Кас Д’Амато не дожив рік. Камілла ж продовжувала надавати підтримку та опору своєму прийомному сину, котрому, як став зіркою, стало ще важче керувати своїм життям.
 
Водночас у батьківському домі на Майка завжди чекали його кімната й мама, котра за будь-яких обставин могла подарувати йому свою любов.
 
«Мені дуже пощастило, що вона благословила мене своєю любов’ю і турбувалася про мене більшу частину мого життя. Я буду дуже сумувати за нею», — сказав Тайсон, коли в 2001 році у віці 96 років завершився земний шлях Камілли Евальд.