«Змінити все, що можна»: українські біатлоністи не полишають спроб здобути нагороди на ЧС-2020

18.02.2020
«Змінити все, що можна»: українські біатлоністи не полишають спроб здобути нагороди на ЧС-2020

До виграшу спринтерської «бронзи» на чемпіонаті світу-2020 в Антхольц-Антерсельві ветерану «синьо-жовтих» Олені Підгрушній не вистачило чотирьох секунд. (Фото з сайта korrespondent.net.)

Не зумівши піднятися на п’єдестал в перших гонках чемпіонату світу, українські біатлоністи сподіваються виправити ситуацію в наступних пріоритетних стартах, до яких вестимуть виважену й цілеспрямовану підготовку.
 
 
Приміром, лідер чоловічої збірної України Дмитро Підручний, у котрого загострилися проблеми зі спиною, пропустить найближчий старт — індивідуальну гонку, й, за словами наставника команди Юрая Санітри, в оптимальному стані побіжить одиночну естафету.
 
 
«Сингл-мікст», як і традиційна змішана естафета, у таборі «синьо-жовтих» розглядається як медальна дисципліна. Тож Санітра очікує, що, добре відновившись після трьох перших гонок ЧС, у парі з Анастасією Меркушиною в одиночній естафеті Підручний зможе поборотися за медаль.
 
Так само в Антхольц-Антерсельві сподіваються сказати своє вагоме слово й титуловані члени жіночої збірної України. Особливо засмученими українські біатлоністки виглядали після гонки переслідування, в якій кожна з наших збірних наробила купу промахів на стрільбищі. «Мені здається, що нічого не вдалося. Ні стрільби, ні ходу», — констатувала Валентина Семеренко й виказала бажання в наступних стартах «виправити все, що можливо».
 
У перший день чемпіонату світу-2020 в Антхольц-Антерсельві, котрий розташований в Альпах на кордоні Австрії та Італії, біатлонний бомонд змагався в змішаній естафеті. Й українська четвірка в складі Анастасії Меркушиної, Юлії Джими, Артема Прими та Дмитра Підручного до останнього моменту претендувала на призове місце. На заключний у гонці вогневий рубіж український фінішер — Підручний — заходив у числі ключових претендентів на «бронзу». Влучна і, що головне, швидка стрільба давала йому чимало шансів на призовий фініш.
«Наставники підказували, що задля медалі потрібно ризикувати. Я ризикнув, але не вийшло», — так прокоментував свою невдалу стрільбу стоячи з однією незакритою мішенню та колом штрафу Підручний, який у підсумку п’ятим перетнув фінішну лінію.
 
Так само підвели Підручного нерви й у спринті. Після першого вогневого рубежу в цій швидко­плинній гонці капітан української чоловічої збірної також перебував поміж лідерів. Аби претендувати на «призи», Дмитрові потрібен був іще один ідеальний підхід на стрільбищі. Утім один iз п’яти пострілів прийшовся у «молоко». Коли ж українець залишав вогневий рубіж, він незрозумілим чином наступив на палицю й упав, укравши в себе додаткові секунди. Зрештою, лише десятий результат.
 
«Спина першою на себе приймає удар», — відзначив Дмитро. Нагадаємо, що торік у гонці переслідування Підручний сенсаційним чином виборов планетарне «золото». На ЧС-2020 у цій дисципліні він став лише 30-м.
 
Водночас найближче з українських збірників до медалей цьогорічного «мундіалю» наразі підібралася Олена Підгрушна, котра четвертою завершила спринтерські перегони. «Ми дуже хочемо здивувати та порадувати спортивну Україну. Стараємося в кожній гонці, але не завжди все складається на нашу користь. Утім ми віримо до останнього», — наголосила Підгрушна.