Футбольні функціонери обговорили проблемні питання безпеки на стадіонах та їхньої інфраструктури

18.02.2020
Футбольні функціонери обговорили проблемні питання безпеки на стадіонах та їхньої інфраструктури

Віднедавна львівські «Карпати» перейшли у власність громади міста. (Фото з сайта fckarpaty.com.)

Нинішня зима видалася настільки теплою, що паузи в чемпіонаті країни можна було й не робити. Водночас, згідно з раніше узгодженим календарем, рестарт ЧУ в елітному дивізіоні відбудеться 22-23 лютого.
Окрім клубів УПЛ, до весняної частини сезону активно готуються й інші учасники футбольних змагань, від яких залежить стале забезпечення організаційного процесу турнірних баталій. Напередодні поєдинків 22-го туру ЧУ в Будинку футболу відбувся навчальний семінар, організований для всіх учасників процесу забезпечення безпеки проведення футбольних змагань в Україні. Головною ж темою обговорення на зібранні були питання покращення забезпечення громадського порядку та громадської безпеки до, під час та після проведення футбольних ігор. Задля цього до Будинку футболу керівники вітчизняного футбольного господарства запросили представників обласних управлінь Національної поліції України.
Президент Професіональної футбольної ліги Сергій Макаров зазначив, що в Україні нарада такого масштабу проводилася вперше. Неприємний інцидент расистського характеру, котрий трапився на матчі в осінній частині поточного чемпіонату між «Шахтарем» та «Динамо» у Харкові, наробивши розголосу на всю Європу, змусив керівництво УАФ підвищити свою увагу до футбольних хуліганів.
Тож однією з головних тем обговорення під час безпекового семінару в УАФ стала робота так званих «споттерів» — людей, котрі мають хорошу обізнаність iз життям футбольних фанатів, що має забезпечити тристоронній діалог між клубами, вболівальниками та поліцією. В Українській асоціації футболу сподіваються, що «споттери» (іншими словами — детективи) допомагатимуть поліції отримувати інформацію про діяльність футбольних хуліганів, їхні задуми та плани, та планувати превентивні заходи з недопущення протизаконних дій хуліганськими угрупованнями.
Окрім питань безпеки на вітчизняних стадіонах, керівники УАФ підвищену увагу звертають і на покращення інфраструктурної складової футбольних клубів. «Посилені вимоги до інфраструктури професіональних клубів — це ще один крок назустріч розвитку футболу», — відзначає президент ПФЛ Сергій Макаров і нагадує про затвер­дження «Положення про категорійність стадіонів».
За словами очільника ПФЛ, його організація підтримала рішення, аби пункти цього положення набрали чинностi не з наступного сезону, а через один. «Потрібні великі кошти, щоб деякі арени в Україні привести до належного рівня, особливо ті, що в комунальній власності. А це час, щоб закласти до бюджету кошти, підготувати проєкти тощо», — пояснив Макаров.
При цьому перший віцепрезидент УАФ Вадим Костюченко зазначив, що наразі в країні будують та реконструюють низку стадіонів, де можна буде проводити матчі молодіжних, юнацьких та жіночої збірних України. Зокрема, це стадіон «Колос» у Ковалівці, «Інгулець Арена» в Петровому, «Полісся» у Житомирі, Центральний стадіон у Рівному. 
Освіжити свою домашню арену планують і львівські «Карпати». Днями клуб нарешті отримав довгоочікуване рішення міської ради Львова щодо оренди землі стадіону «Україна». Тепер на арену чекає серйозна реконструкція: біло-зелений клуб планує провести ремонт роздягалень i душових для спортсменів, пункту для диспетчерів, переобладнати трибуни, скоротивши кількість місць до 15 тисяч, облаштувати VIP-ложі. До того ж на орендованій землі площею 8,1 га ФК «Карпати» хоче збудувати свою спортивну школу, клубний музей, а також організувати простір для паркування 800 автомобілів. Щоправда, обов’язковою умовою оренди є створення міськрадою Народної команди «Карпати» та безоплатна передача корпоративних прав ФК «Карпати» у власність територіальної громади міста Львiв.