Роздратовані і стомлені: опитування засвідчили нове зниження рейтингу Путіна

14.02.2020
Про зниження довіри населення до президента Путіна повідомляють незалежні російські ЗМІ. Зокрема — газета «Вєдомості» з посиланням на опитування Аналітичного центру «Левада-центр». Дослідження показує, що падіння довіри до російського президента є систематичним і триває майже два роки.
 
Аналітики також нагадали, що у грудні 2017 року 60 відсотків росіян заявили про свою довіру до президента. Дослідження ж, проведене в січні 2020 року, показує, що Путіну довіряють 35% громадян. Це на 4% менше, ніж у вересні 2019 року, пишуть «Вєдомості», і цей показник постійно знижується.
 
Голова «Левада-центру» Лев Гудков у коментарі до результатів опитувань зазначив, що «росіяни роздратовані соціально-політичною ситуацією і стомлені Володимиром Путіним». Гудков наголошує, що росіяни вже більше не хочуть тієї моделі держави, яку створив Путін, і вимагають політичних та економічних змін.
 
Російські незалежні ЗМІ нагадують, що останніми роками дедалі більше росіян протестує проти змін у Конституції, які запропонував Кремль, оскільки вони бояться, що конституційна реформа продовжить правління Владіміра Путіна.
 
Показово, що паралельно з вересня 2019 року в росіян зросла довіра до міністра оборони Сергія Шойгу (з 13 до 19%) та до міністра міжнародних справ Сергія Лаврова (з 14 до 17%). Новому прем’єр-міністру Михайлу Мішустіну довіряють, за даними «Левада-центру», лише 3% росіян. Нікому не довіряє 22% росіян.
 
Своїм респондентам «Левада-центр» ставив відкрите запитання про довіру політикам, без підказки конкретних прізвищ. Іншими словами, опитувані самі називали політиків, яким вони довіряють. В аналогічному січневому опитуванні Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ) рейтинг довіри до Путіна ще менший, ніж в опитуванні «Левада-центру», — 30,6%.
 
Державний ВЦИОМ iз серпня 2019 року припинив публікувати результати «відкритих» опитувань щотижнево і перейшов на щомісячний режим. Зате щотижня публікує результати «закритих» опитувань.
 
Ідеться про дослідження, де респондентам ставлять питання на зразок «Чи ви довіряєте Володимиру Путіну?», «Чи ви довіряєте Сергію Лаврову?» замість відкритого питання «Кому з політиків ви довіряєте?». За останніми даними, в такому варіанті показник довіри президенту становить 73,1%. 
 
Хоча соціологи фіксують стійке падіння рейтингу Путіна, але при цьому показники схвалення діяльності президента в останні роки залишаються на рівні 67-70%. Соціолои пояснюють, «довіра» пов’язана зі станом справ у соціальній сфері, а «схвалення» — з зовнішньою політикою.