У Херсоні ветерани АТО організували піцерію та разом розвивають прибутковий бізнес

14.02.2020
У Херсоні ветерани АТО організували піцерію та разом розвивають прибутковий бізнес

Піца від ветеранів смакує херсонцям.

Відомий у Києві заклад «Піца ветерано» наштовхнув на думку бійців, які повернулися до Херсона з фронтів Донбасу, створити аналогічний бізнес. Уже другий рік поспіль ветерани Віталій Лелюк, Віктор Алєксєєнко, а також волонтер Сергій Зелінський з успіхом ведуть свою власну справу — готують та доставляють смачну піцу. Ідейним лідером та натхненником для хлопців став Сергій Зелінський, який мріяв створити подібний бізнес ще до війни. А торгову марку для нового закладу придумав Віталій Лелюк: «Сіль і перець» — саме так в Італії називають чоловіків у розквіті сил, але вже з сивиною.
 
— Найпопулярнішою у нашому місті є запашна «Херсонська піца», добре розходиться м’ясна, барбекю, а також класична «Маргарита» та «Гавайська», — каже ветеран АТО Віталій Лелюк. — Я на своєму досвіді переконався, що коли маєш якусь оригінальну ідею, обов’язково знайдуться люди, які захочуть тобі допомогти. Просто треба вчасно помітити цих людей.
 
Фронтовики визнають, що перший час довелося освоювати новий досвід ведення пекарні, але справа швидко йде на лад, бо очі горять ентузіазмом. Військовослужбовець Віктор Алєксєєнко розповів, що до поїздки на фронт в АТО навчався в Криму, де познайомився з пекарем, який за три місяці навчив його робити тандирну випічку.
 
Поступово у хлопців накопичилася своя особлива рецептура, пекарі-початківці засвоїли таємниці та тонкощі майстерності, навчилися вести бухгалтерію, отримали досвід доставки товарів i пошуку клієнтури. Кавоварку, холодильну установку та тістомісце команда початківців купила у кредит, а все інше приладдя для піцерії або брали з дому, або купували у людей. Тепер це — маленька, але з великими амбіціями команда, яка хоче зробити щось хороше для жителів рідного Херсона. Хлопці завжди готові прийти на допомогу один одному, вже зв’язалися з ветеранами у Черкасах та інших містах України та із задоволенням діляться досвідом. Є в них і свої «родзинки» для залучення потоку клієнтів. Наприклад, для випічки піци використовують пшеничне борошно, а ось готовий корж обвалюють у кукурудзяному борошні, що надає незвичайний відтінок та текстуру готовому виробу.
 
Ветеран АТО Сергій Зелінський особливо зазначив, що велика проблема полягає не стільки у працевлаштуванні колишніх учасників бо­йових дій, скільки в їх соціальній адаптації в суспільстві.
Спільний бізнес допомагає їм краще розуміти один одного, надавати посильну допомогу, ділитися радощами та проблемами.
Коли хлопці створюють своїми руками справжні шедеври кулінарного мистецтва, в голові залишаються винятково позитивні думки та образи, відходять у минуле важкі спогади про війну,
— Хлопці зайняті справою, активно створюють робочі місця, та ще й платять податки, — каже один iз постійних клієнтів закладу волонтер Ігор Осауленко. — Піцу в них беру регулярно на всю сім’ю, тому що всім вона подобається. Зникає зі столу за лічені хвилини без залишку!
 
Головні переваги нового для півдня України закладу, де можна смачно поїсти, — це демократичні ціни, використання продуктів, закуплених винятково у вітчизняного виробника, а також оригінальні соуси. За два роки напруженої роботи ветеранам АТО в Херсоні вдалося втричі збільшити прибуток піцерії «Сіль і перець», що дозволяє зараз активно освоювати японську кухню, розширити лінію з приготування десертів. Команда сильних хлопців упевнена, що в майбутньому зможе створити свою мережу ресторанів швидкого харчування у багатьох містах України та прославитися.