Дебют «супертяжа» Віктора Вихриста у профі-боксі розпочався зі скандалу

14.02.2020
Дебют «супертяжа» Віктора Вихриста у профі-боксі розпочався зі скандалу

Зі скандалу розпочався дебют вітчизняного «супертяжа» Віктора Вихриста у профі-боксі. (Фото з сайта unian.net.)

Минулого «уїк-енду» в німецькому Геппінгені свій дебютний бій на профі-ринзі провів український боксер-важковаговик Віктор Вихрист.
 
 
Уже на 52-й секунді бою секунданти білоруса Андрія Мазаника викинули в ринг білий рушник, засвідчивши таким чином дострокову перемогу українця за явною перевагою.
 
 
Проте насолодитися повною мірою удалим стартом своєї профі-кар’єри Віктору Вихристу, а точніше — Фаусту (такий псевдонім 27-річний боксер узяв для виступів на професіональному ринзі) — не вдалося.
 
Замість вітань на свою адресу від Федерації боксу України він отримав гнівного листа, в якому виказувалося обурення його рішенням напередодні Олімпіади перейти в професіонали. 
 
Назвавши такі дії Вихриста образливими для великої родини аматроського боксу, у ФБУ вирішили: дискваліфікувати особистого тренера Вихриста — Олександра Ляхового — від участі в чемпіонатах та кубках України в усіх вікових групах терміном на три роки; заборонити менеджеру боксера Андрію Котельнику брати участь в усіх без винятку офіційних заходах ФБУ; виказати «у зв’язку з «допущенням ситуації, що призвела до втрати нашою державою провідного боксера напередодні ліцензійних стартів» недовіру керівництву федерації боксу Львова, президентом якої нещодавно обрали саме Котельника.
 
Водночас Вихрист пояснив, що у федерації все перевернули з ніг на голову, повністю викрививши ситуацію. Свій професіональний контракт він підписав після того, як утратив статус першого номера збірної у своїй ваговій категорії, поступившись ним чемпіону України 2019 року Цотне Рогаві. «Спочатку йшлося про підписання контракту з німецькими промоутерами після Олімпіади-2020, але коли Рогава отримав перший номер, олімпійські перспективи Віктора стали невизначеними. А пропозиція EC Boxing Promotion була чіткою й зрозумілою», — пояснив Котельник. Дії федерації він назвав дилетантськими та популістичними й пообіцяв подати судовий позов на її рішення: «Вважаю, що час роботи нинішніх функціонерів у ФБУ підходить до свого логічного завершення. На противагу їм у нас є меценати, які не розводять демагогію, а впродовж багатьох років реально допомагають розвивати український бокс, фінансують боксерів і тренерів».
 
Натомість у федерації наголошують, що разом iз Міністерством культури, молоді та спорту хочуть розробити алгоритм, який би унеможливлював у майбутньому інциденти, подібні тим, що трапилися з Вихристом. При цьому розглядається можливість позбавлення Віктора державної стипендії та квартири, за яку він повинен був десять років працювати з дітьми в ДЮСШ.
Сам же Вихрист каже, що йому прикро за ті роки, що він провів у співпраці з федерацією. Андрій Котельник додає: «ФБУ не виконувала свої фінансові обіцянки перед боксером. А мінімальної підтримки держави недостатньо, аби утримувати сім’ю. Тому кожен обирає свій шлях. Хто має право їх засуджувати?».