На своєму дебютному дорослому ЧЄ борець Семен Новіков виборов золоту медаль

14.02.2020
На своєму дебютному дорослому ЧЄ борець Семен Новіков виборов золоту медаль

Дебютуючи на дорослому чемпіонаті Європи, 23-річний харків’янин Семен Новіков виграв «золото» в категорії титулованого Жана Беленюка. (Фото з сайта telegraf.com.ua.)

Старти на передолімпійських змаганнях найвищого рівня служать серйозною основою для прогнозування кількості медалей, які під силу здобути спортсменам на головних стартах чотириріччя.
 
 
За словами Володимира Шуміліна — заступника міністра культури, молоді та спорту, медальний план на Олімпіаду в Токіо-2020 в українському спорті був розроблений іще в 2017 році, й у профільному міністерстві кажуть, що зроблять усе можливе, аби його реалізувати.
 
 
Без сумніву, в МКМС розраховують на успішний виступ у столиці Японії вітчизняних борців, адже пам’ятають, що вітчизняний «класик» Жан Беленюк — один із небагатьох, кому вдалося принести Україні олімпійську медаль на Іграх в Ріо-2016.
 
Свої можливості вітчизняна борцівська збірна нині демонструє на чемпіонаті Європи в Римі, де за відсутності віцечемпіона світу 2019 року Беленюка команда українських борців греко-римського стилю здобула три нагороди. При цьому одна з них має золотий відблиск. І, що цікаво, здобута вона Семеном Новіковим у тій само категорії (до 87 кг), де змагається олімпійський віцечемпіон Ріо — Беленюк.
 
У фінальній сутичці 23-річний харків’янин, який дебютував на дорослому єврофорумі, упевнено здолав титулованого угорця Віктора Лорінца — 7:1. У чвертьфіналі до свого активу Новіков записав перемогу над іншим іменитим борцем — турком Метеханом Башаром — дворазовим чемпіоном світу, котрий, до слова, восени 2019 року не дозволив Беленюку виграти планетарний форум. У півфіналі ж Семен виявився сильнішим за росіянина Олександра Комарова, провівши переможний прийом за кілька секунд до завершення сутички.
 
Зауважимо, що до моменту свого сенсаційного сходження на найвищу сходинку чемпіонату Європи серед дорослих, Семен Новіков двічі поспіль став переможцем світових першостей до 23 років. Вочевидь в українській збірній греко-римського стилю стрімко спалахнула нова зірка і тепер перед її головним тренером Сергієм Андреєвим постане непросте завдання з вибору олімпійського повпреда в категорії до 87 кг.
 
Водночас додамо, що, окрім Новікова, на європейський п’єдестал у Римі піднялися ще двоє вітчизняних «класиків»: Ленуру Темірову (до 63 кг) та Миколі Кучмію (до 130 кг) дісталися бронзові нагороди.