У Черкасах придбали комп’ютерний томограф нового покоління

12.02.2020
У Черкасах придбали комп’ютерний томограф нового покоління

Комп’ютерний томограф нового покоління запрацює на повну потужність з середини лютого. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У черкаському обласному онкологічному диспансері придбали комп’ютерний томограф нового покоління фірми Philips. На нього з обласного бюджету спрямували 24,5 тис. грн. Як повідомили «УМ» у Черкаській ОДА, сучасний апарат має у 2-3 рази нижчу дозу променевого навантаження, ніж той, що досі працював в онкодиспансері, та швидку реконструкцію зображень. Повністю пройти обстеження на ньому можна за 5-7 хвилин. Всього за 12 секунд сканування пацієнта томограф робить 128 якісних знімків.
Таке оновлення головний лікар Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов називає довготривалою інвестицією у здоров’я черкащан. Томограф наразі використовується у тестовому режимі, а вже з середини лютого, по завершенню навчання медперсоналу та ліцензування, запрацює на повну потужність.
За словами заступника голови Черкаської ОДА Юрія Лесюка, можливість медичних фахівців працювати на сучасному обладнанні, яке відповідає світовим стандартам, наближає місцеву діагностику до європейського рівня. «Черкаський онкодиспансер — у п’ятірці кращих за якістю послуг в Україні. Зі свого боку ми докладатимемо зусиль, аби система скринінгу онкопатологій на Черкащині запрацювала належним чином у найкоротші терміни», — наголосив він.
За останні декілька років в онкологічному диспансері за підтримки обласної ради та адміністрації провели низку важливих оновлень. Торік тут створили центр високодозової хіміотерапії з трансплантацією аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові. І вже у листопаді минулого року провели першу аутотрансплантацію. За наявності фінансування таку послугу зможуть щорічно тут отримувати 30-40 пацієнтів. Також на базі обласного онкодиспансеру функціонують обласний профілактично–лікувальний консультативний скринінговий центр «Здоров’я жінки» та центр паліативної допомоги. Крім того, обласний лікувально-діагностичний гематологічний центр диспансеру має блок із палатами інтенсивної хіміотерапії гемобластозів. 2018 року тут провели капітальний ремонт та створили «чисті» палати.