«Міні-Меркель» не буде висуватися на пост канцлера

12.02.2020
«Міні-Меркель» не буде висуватися на пост канцлера

Німецькі помірковані жінки-політики не бажають «правішати» під натиском радикальних чоловіків.

Глава правлячої в Німеччині партії Християнсько-демократичний союз (ХДС), діюча міністр оборони та очікувана наступниця Ангели Меркель на посаді канцлера ФРН Аннеґрет Крамп-Карренбауер підтвердила свій намір залишити посаду в партії та не висуватися на пост канцлера. Але вона продовжить очолювати міністерство оборони.
 
Аннеґрет Крамп-Карренбауер (з огляду на складність вимови її імені та прізвища навіть в Німеччині її часто називают за абревіатурою просто АКК) зауважила, що відмова від головування в ХДС та висування на посаду канцлера є запланованим рішенням та не пов’язано зі скандалом в Тюрингії, де минулого тижня прем’єр-міністра землі обрали за підтримки радикальних правопопулістів з «Альтернативи для Німеччини» (АдН), повідомляє «Німецька хвиля». Нинішня лідерка ХДС пояснила відмову від посади канцлера намірами зміцнити свою політичну силу. Вона розповіла, що продовжить очолювати свою партію, поки не знайдуть нового кандидата на посаду канцлера. Попри пояснення АКК, німецькі політологи та ЗМІ зазначають, що її влада похитнулася саме минулого тижня, коли деякі представники ХДС у Тюрингії об’єднали голоси з ультраправою партією «Альтернатива для Німеччини», аби обрати очільником уряду цієї федеральної землі ліберала Томаса Кеммеріха з Вільної демократичної партії. Кеммеріх пробув на своїй посаді лише день. Він привернув увагу не тільки політичним скандалом навколо його обрання, а й тим, що може отримати 93 тисячі євро зарплати та різноманітних виплат лише за день роботи. 
 
Головні німецькі партії гребують співпрацювати з ультраправими. Це перший випадок, коли перемозі нового прем’єра посприяла «Альтернатива для Німеччини». З часів Другої світової війни співпраця з правими партіями вважалася табу серед німецьких політичних сил. Тим більше, що «Альтернатива для Німеччини»тісно пов’язана як з Кремлем, так і з іншими одіозними європейськими праворадикальними партіями. 
Дженні Гілл, кореспондентка Бі-Бі-Сі Ньюс у Берліні, зазначає, що після низки грубих помилок Аннеґрет Крамп-Карренбауер урешті-решт пішла у відставку через нездатність контролювати свою партію та ставлення до ультраправих у колишній східній Німеччині. Як і інші основні партії, ХДС досі не знайшла дієвої формули, аби виграти серед виборців, яких заманює ксенофобський націоналізм «Альтернативи для Німеччини». І він особливо загострений у Тюрингії, де «Альтернатива для Німеччини» отримала більш як подвійну перевагу голосів на земельних виборах минулого року, що призвело до складнощів із формуванням уряду в цій землі.
До Крамп-Карренбауер партію ХДС 18 років очолювала Меркель. Нинішню лідерку обрали на з’їзді партії 7 грудня 2018 року. Канцлерка Ангела Меркель заявила, що шкодує стосовно рішення очільниці ХДС Аннеґрет Крамп-Карренбауер не балотуватися на посаду голови уряду та у майбутньому відмовитися від посади голови ХДС, але поставилася до нього з повагою.. «Я прийняла це рішення до відома, шкодую про нього. Я думаю, що воно далося Аннеґрет Крамп-Карренбауер нелегко. Дякую їй за готовність і далі супроводжувати процес пошуку кандидатури на пост канцлера як голова партії», — сказала Меркель.
Канцлерка відзначила успіхи Крамп-Карренбауер на посаді голови партії. Вона нагадала, що у співпраці між ХДС і її сестринською партією Християнсько-соціальним союзом (ХСС) були «відомі великі труднощі», які наразі подолано. І зазначила, що продовжить інтенсивно працювати з Крамп-Карренбауер під час висування нового кандидата від партії на посаду канцлера, а також в уряді.
Меркель, яка перебуває на посаді канцлера Німеччини з 2005 року, після парламентських виборів наступного, 2021, року йде з посади, і це місце мала зайняти Крамп-Карренбауер. Після її відмови на Німеччину чекають турбулентні часи. Вибори нового лідера ХДС очікуються влітку цього року. Серед найсильнiших претендентів на посаду глави партії та майбутнього канцлера називають лідера фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Фрідріха Мерца, прем’єр-міністра землі Північний Рейн-Вестфалія Арміна Лашета та міністра охорони здоров’я в уряді Меркель Йенса Шпана. 
Як бачимо, широко розрекламована очікувана передача влади «від жінки до жінки» відміняється. Увага тепер прикута до жменьки чоловіків, які, швидше за все, спрямують ХДС вправо від центру, щоб привернути на свій бік симпатиків правих радикалів. Німецьку політику очікують кілька неспокійних місяців. Не в останню чергу тому, що регіональні вибори вже продемонстрували здатність німецьких ультраправих викликати політичний хаос на найвищому рівні.