У Києві вперше представили картини відомого китайського художника Хань Юйченя

12.02.2020
У Києві вперше представили картини відомого китайського художника Хань Юйченя

Мешканці Тибету, зображені Хань Юйченем. (Фото надані агенцією «Дель Арте».)

У Київській картинній галереї лише до 16 лютого можна споглядати «Мистецтво Тибету» Хань Юйченя — відомого у світі китайського художника, каліграфа, фотографа, заслуженого професора і засновника музею європейського живопису ХІХ століття в місті Ханьдань на батьківщині. Графік показів його робіт щільно розписаний.
 
 
Після київського вернісажу вони попрямують у Флоренцію. Роботи майстра входять до державних і приватних колекцій: від Національного музею Китаю в Пекіні до зібрання експрезидента Франції Ніколя Саркозі.
 
 
На першій виставці художника в Києві та Україні представлено масштабних 49 робіт. Хань Юйчень через не від нього залежні причини не зміг бути на відкритті виставки у київському закладі, що має статус національного. 
 
Хань Юйчень і Ніколя Саркозі.
 
Українським поціновувачам арту представлено тему Тибету. За останні десять років художник неодноразово перетинав гірську місцевість та долини біля підніжжя найвищих гір світу, зупиняючись в тібетських родинах та відвідуючи пасовища. Таке близьке знайомство і відтворене на полотнах митця.
 
«Тібетці — скромні та чіпкі люди, їхні очі сповнені доброти… Краса Тибету полягає у його людях, які живуть щасливо та мирно, але інтенсивно та пристрасно. Їхнє щастя рухає мною, тому я намагаюся приносити радість іншим людям» — таку філософію сповідує Хань Юйчень.
 
Організували київську виставку Хань Юйченя компанія Ukraine International Media Culture (UIMC) спільно з Національним музеєм «Київська картинна галерея». Партнером проєкту став засновник міжнародного конкурсу у Вінниці «Кращий художник» Володимир Козюк, народний художник України. 
 
«Я впевнений, що ця подія стане ще одним кроком на шляху до масштабування культурного обміну між Україною та світовими митцями та надасть можливості для реалізації спільних культурних проєктів у майбутньому. Всі кошти, отримані від продажу вхідних квитків, компанія UIMC планує передати на благодійність», — зазначив Лю Юйдань, директор UIMC. 
 
Варто додати, що Хань Юйчень також працює у напрямку традиційного китайського живопису на папері та каліграфії, використовуючи стародавні техніки.
 
Митець професійно оволодів західним мистецтвом олійного живопису. Зокрема, героями його робіт є власне художники, зображені у важкі і трагічні періоди життя.
 
Це перегукується з тим, що родину Хань Юйченя було репресовано владою в роки «культурної революції». Художник був змушений тяжко працювати в молоді роки. У підсумку він став успішним підприємцем, що дозволило йому пізніше присвятити себе мистецтву. Одну зі своїх картин Хань Юйчень передав в дар Київській картинній галереї.