Вітер до 190 км/год: шторм з Атлантики атакував захід та північ Європи

11.02.2020
Вітер до 190 км/год: шторм з Атлантики атакував захід та північ Європи

Розгнівану К’яру було не спинити.

Упродовж минулих вихідних захід Європи, а у неділю  і північ континенту пережили жорстоку атаку шторму з Атлантики, якому метеорологи надали красиве італійське жіноче ім’я «К’яра».
 
У суботу ураган атакував Велику Британію та Ірландію. На Британських островах стихія спричинила порушення повітряного, морського та залізничного сполучення. Не діяли школи та окремі 
державні та приватні установи. 
 
У неділю подібне повторилося у Франції, Бельгії Швейцарії, Нідерландах та Німеччині. Щоправда, німці назвали ураган уже німецьким жіночим ім’ям «Сабіна». У Францію «атлантична дама» увірвалася зi штормовими вітрами швидкістю до 140 кілометрів на годину, а в Бельгію — навіть до 190 кілометрів.
 
Французька влада оголосила «помаранчевий» (4-й із 5 можливих) рівень небезпеки в 35 департаментах на північному сході країни. На щастя, немає повідомлень про жертви, хоча вітер часом зносив автомобілі з автотрас. У Парижі влада була навіть змушена обладнати додатковим захистом Ейфелеву вежу.
 
У Західній Європі відмінили численні авіарейси та футбольні матчі національних ліг.  
 
Із неділі на понеділок шторм пройшовся узбережжям Балтійського моря Німеччини та Польщі аж до Калінінградської області Росії.
 
На півночі та північному заході Німеччини через негоду скасовано сотні авіарейсів та обмежено рух потягів. У ніч на понеділок штормові вітри та дощі  поширилися і на центральні райони Німеччини, а в понеділок сягнули і півдня країни та сусідньої Чехії. У гірських районах пориви вітру досягали швидкості 160-180 кілометрів на годину, викорчовували дерева, зривали покрівлю з дахів будинків.