Коефіцієнт зажерливості: зарплати високопосадовців неспівмірно вищі за заробітки їхніх же підлеглих

11.02.2020
Переважна кількість працюючих громадян України перебуває далеко  не в достатку, тож їх роздратування захмарними зарплатами новоспечених топ-чиновників цілком прогнозоване.
 
Яскравим прикладом явно переоціненого функціонера з прогресуючим апетитом став керівник Укрпошти Ігор Смілянський.
 
У 2018 році його середньомісячна зарплата складала «лише» близько 572 тисяч гривень, у 2019-му — 1,4 мільйона, а цьогоріч його щомісячне утримання вартуватиме платникам податків майже 1,87 мільйона гривень. Між іншим, це у тисячу разів більше, аніж у середньому отримують листоноші.
 
При тому що самих листонош, як і поштових відділень, стає по Україні все менше. Особливо — в сільській місцевості через тотальне звільнення людей та закриття відділень пошти задля… «економії». На тлі небувалого зростання видатків на персональне утримання очільника Укрпошти поштові відділення, які ще працюють по селах, у жалюгідному стані.
 
Тому інакше як цинічним не назвеш пояснення паном Смілянським захмарної зарплатні, яку він сам собі й встановив. На депутатський запит народного обранця від Волині Ірини Констанкевич найнятий державою менеджер щойно дав вражаючу відповідь: він як керівник може дозволити собі таку зарплату, бо Укрпошта прибуткова.
 
«Нещодавно прочитала цікаве дослідження: порівнювали зарплату Смілянського з його колегами з інших країн. У одній із найзаможніших держав світу, США, є аналогічна нашій пошті структура — держпідприємство ефективне і прибуткове. Так от, зарплата його керівника в кілька разів менша, ніж у Смілянського», — прокоментувала нардеп.
 
Як може не обурювати суспільство така абсурдна ситуація, коли в державному секторі 70 відсотків працівників (вихователі, вчителі, медсестри, лікарі, бібліотекарі, інженери) отримують неадекватно малі зарплати, лише 20 — середні, а менше 10 відсотків — неадекватно високі? З огляду на середню зарплату кваліфікованого вихователя (4 тис. грн) і вчителя (від 4,2 до 7,4 тис. грн) нещодавня заява міністерки освіти та науки Ганни Новосад, що вона не зможе утримувати дитину (до слова, ще й не народжену) на 36 тис. грн — логічно обурила українців. «Бідна» чиновниця, як виявилося, згідно з її ж декларацією, щойно в столиці квартиру придбала за 944 тис гривень.
 
Заява Новосад продемонструвала прірву в розумінні призначеними новою владою топ-чиновниками реалій українського життя. І нинішні урядовці, й більша частина депутатів байдужі до соціальних проблем людей, що працюють у держсекторі.
 
А найбільше обурює демонстративне небажання уряду навіть визнавати абсурдність таких диспропорцій. Представники навіть не намагаються дотримуватися передвиборних обіцянок щодо зарплат. Виходить, що обраним із державної казни платити є чим, а всі інші нехай зводять кінці з кінцями.
 
«Я наполягаю, щоб виконувалися норми чинних законів. До прикладу — в Законі про освіту зарплата молодому вчителю має складати три мінімальні зарплати, тобто 12 тис грн. Але для директора Укрпошти є на зарплату майже 2 мільйони в місяць, а вчителю, інженеру, вихователю, медсестрі, листоноші — нема й мінімально гарантованого!» — констатує депутатка Ірина Констанкевич. І нагадує: чи не варто принаймі на час війни виставити обмеження на високі зарплати в держсекторі?