Козацький дух від «Козацьких забав»: улюблений гурт українців усього світу відзначив своє 30-річчя

11.02.2020
Козацький дух від «Козацьких забав»: улюблений гурт українців усього світу відзначив своє 30-річчя

Гурт «Козацькі забави» (Фото гурту з архіву колективу.)

Зала наповнювалася усмішками, жартами, співом і теплом сердець. Гучними оплесками й вигуками «Браво!» зустрічали глядачі гурт «Козацькі забави».
 
Концертні виступи гурту — це дотепні, свого роду яскраві вистави, що відтворюють актуальні проблеми життя. З одного боку — це історичні образи нашого минулого — саме такими були музики Запорозької Січі, а з іншого — це наші сучасники з іронією та сарказмом. 
 
«Козацькі забави» уміють відчути настрій публіки, підібрати до неї ключі, тому глядач одразу перетворюється ще й на безпосереднього учасника дійства, що відбувається на сцені. Отож, без перебільшення, гурт люблять і діти, і дорослі. Художній керівник гурту, народний артист України Андрій Верес розповідає, що за цей час пережили багато чого, але не загубили своє творче обличчя, переконання.
 
Козацький дух перемагає. «Учасники гурту, час від часу, з різних причин мінялися, — розповідає Андрій Верес. — Сьогодні в гурті: народний артист України Віктор Тетеря, заслужені артисти України Ігор Ратушний і Михайло Нагорний, лауреати міжнародних конкурсів Олексій Коломоєць та Ярослав Курка, скрипаль Сергій Боровий».
 
Артисти «Козацьких забав» жартома і всерйоз заводять публіку. Наприклад, так серйозно починають представлення: «Спонсором нашого концерту є... (витримують паузу й продовжують) пункт прийому склопосуду номер одинадцять, що в Дарниці». Уміють козаки дотепно жартувати. Про політику ні слова, а ось жарт про неї завжди знайдеться.
 
Хоч і стверджує Вікіпедія, що українських народних пісень записано 15,5 тисячі, все ж «Козацькі забави» знають точно, що їх... п’ятсот тисяч! І починають перелік. Наприклад, пісні про маму, про тата, про кохання. А кохання буває щасливим, нещасним і... зовсім нещасним. Пісню «Несе Галя воду» розібрали «на запчастини». Ч
 
омусь Галя несе ту воду, що аж коромисло гнеться, а ледащо Йванко так собі, як барвінок в’ється. «Козацькі забави» знають  про нас та наші біди все, і намагаються розважити українців жартами та піснею. І їм це вдається. Їх чекають і в столиці, і у віддалених селах, містах, і в усіх куточках світу, де живуть українці, які люблять жартівливу пісню. Вони вміють підняти дух й подарувати запал своїх козацьких душ.
 
Андрій Демиденко, Віктор Ющенко, Вадим Крищенко та  Андрій Верес під час антракту виступу гурту «Козацькі забави».
 
Підтримати й привітати «Козацькі забави» прийшов давній друг, народний артист України Олег Марцинківський. Глядачам він подарував пісні.
 
«Ну як не любити правдешнє і наше, — сказав про іменинників Андрій Демиденко, український поет-пісняр, народний артист України. — Гурт «Козацькі забави» — це код України». Поет продекламував два вірші — «Мамина хустка» і «О, музико, свята».
 
Завітав на пісенне свято і поет-пісняр, народний артист України Вадим Крищенко. Він прочитав своє привітання, яке народилося в залі, уклінно подякував гурту за майстерність, мистецтво, українство. «Буває, що й пісня продовжує життя», — підкреслив Вадим Крищенко. В репертуарі «Козацьких забав» багато пісень автора.
 
За оголошенням жартівливих козаків, родзинкою концерту був виступ гостя «з далекої Шотландії», тобто колоритний номер у виконанні Василя Нагірного з Білої Церкви. За основу він взяв мелодію The Gael із відомого кінофільму «Останній із Могікан» і виконував її на волинці, яку, до речі, замовив саме у Шотландії. 
 
Серед слухачів у залі підспівував і аплодував гурту «Козацькі забави» Віктор Ющенко з дружиною Катериною. Віктор Ющенко розповідає, що виступи гурту «Козацькі забави» слухає з часів, коли ще не був президентом України. За тридцять років бренд «Козацькі забави» став елітною маркою сучасної української історії. 
 
Чоловічий гурт прикрасили й дві чудові солістки академічного ансамблю пісні й танцю Національної гвардії України Катерина Рисістих та МаріАнна Гавриш. 
 
Імпровізація на сцені — одна з родзинок, що робить творчість гурту «Козацькі забави» оригінальною й неповторною, самобутньою й ствердною. Їм вірять. Їх слухають. Їм аплодують й вигукують «Браво».
 
«Козацькі забави» — душа української нації.