Українська хокейна збірна вибула з боротьби за перепустки на зимову Олімпіаду-2022

11.02.2020
Українська хокейна збірна вибула з боротьби за перепустки на зимову Олімпіаду-2022

Присутність українських збірних з ігрових видів спорту на олімпіадах — події вельми неординарні.
 
 
Достатньо буде пальців однієї руки, аби перелічити вітчизняні команди, котрі виступали на зимових та літніх Іграх.
 
 
Приміром, вітчизняні хокеїсти на «білій» Олімпіаді грали лише одного разу.
 
Чергова ж спроба потрапити на головні старти чотириріччя для українських збірників завершилася болісним провалом.
 
Хоча, з огляду на коментарі наших хокеїстів після невдалого проходження передостаннього етапу олімпійської кваліфікації, особливих сподівань потрапити в 2022 до Пекіна у нашої суттєво омолодженої та недосвідченої команди і не було.
 
«Турнір у Казахстані розглядаємо як підготовку до майбутнього чемпіонату світу», — напередодні старту третьої фази кваліфікації на Ігри-2022 сказав захисник «синьо-жовтих» Ігор Мережко. Коли ж підопічні Сергія Вітера в першому матчі турніру зазнали розгрому (1:8) від його господарів — казахів — форвард української команди Сергій Бабинець заявив, що збірні України та Казахстану за рівнем гри перебувають на різних планетах.
 
Подібні резюме можна було дати й до матчу між українською та польською збірними, котрий так само завершився неприємним фіаско синьо-жовтого колективу — 1:6. У цьому протистоянні українські збірники примудрилися закинути рукою шайбу в свої ворота, чого в хокеї побачиш нечасто.
 
«Нам потрібен такий досвід, особливо молодим гравцям», — заявив один із небагатьох ветеранів українського хокею, котрий іще грає за національну збірну, Роман Благой.
 
За його словами, така велика різниця в рахунку, зокрема в матчі Казахстан — Україна, — це результат різного рівня чемпіонатів, у котрих виступають гравці збірних.
 
Так, більшість збірників казахстанської команди грають у потужній Континентальній хокейній лізі, натомість синьо-жовта команда, за винятком двох хокеїстів, складена з представників української хокейної ліги.
 
Водночас існуючий кадровий потенціал не дозволив збірній Казахстану переможно пройти домашню фазу олімпійського відбору. У заключному турі цього муні-турніру господарі сенсаційно поступилися полякам і втратили нагоду потрапити на Ігри-2022 до Пекіна.
 
Натомість поляки пробилися до фінального етапу кваліфікації. Підопічні ж Сергія Вітера на прощання з Нур-Султаном здобули втішну перемогу над скромною командою Нідерландів — 3:0.