У українських тенісисток з’явився гарний шанс повернутися до елітної групи в Кубку Федерації

11.02.2020
У українських тенісисток з’явився гарний шанс повернутися до елітної групи в Кубку Федерації

Даяна Ястремська та Марта Костюк поставили переможну крапку у виступах збірної України в Першій групі Євро-Африканської зони. (Фото з сайта xsport.ua.)

Упродовж тривалого часу представникам Федерації тенісу України не вдавалося зібрати під національним прапором на матчі Кубка Федерації всіх найсильніших тенісисток.
 
 
Перед стартом сезону 2020 року виконавчий директор ФТУ Євген Зукін знову натякав на проблеми в переговорах iз представниками першої ракетки України Еліни Світоліної, проте цього разу сторонам удалося знайти спільну мову, й прима вітчизняного тенісу зголосилася допомогти національній збірній в поєдинках Першої групи Євро-Африканської зони Кубка Федерації.
 
 
Свого часу Всеволод Кевлич називав цей дивізіон тенісним болотом, iз якого вистрибнути дуже непросто. Успішно зіграти впродовж трьох днів матчі з трьома різними збірними — завдання підвищеної складності.
 
Однак, зібравши на відповідальний бій до Естонії, по суті, найсильніший склад, українська команда зуміла подолати непростий бар’єр.
 
І хоча через травму до табору збірної не приїхала третя ракетка України Катерина Козлова, в розпорядженні капітана команди Михайла Філіми знайшлися необхідні для успішного проходження складної турнірної дистанції кваліфіковані кадри.
 
Вирішальну перемогу в триденному талліннському марафоні збірній України принесли Даяна Ястремська та Марта Костюк, котрі в третій серії матчу за вихід до «плей-оф» Світової групи КФ здолали естонський дует — Анетт Контавейт та Олену Малигіну.
 
Загалом, вийшло так, що в Таллінні друга ракетка вітчизняного жіночого тенісу Ястремська принесла збірній України найбільше перемог, не програвши жодного свого поєдинку, хоча капітан команди Філіма зауважив: «У статусі другої ракетки команди грати Даяні випало з дещо легшими суперницями, ніж лідеру збірної».
 
Водночас Даяна, рухаючись паралельним курсом з Еліною Світоліною, спочатку здобула дві перемоги в одиночних протистояннях проти тенісисток iз Болгарії та Хорватії й допомогла збірній України упевнено, без зайвих нервів подолати групову стадію змагань і вийти в «плей-оф» Першої групи Євро-Африканської зони.
 
Доленосним же для «синьо-жовтих» став вихід Ястремської в парі з Костюк у вирішальній дуелі проти Естонії, підсумкова перемога в якій (2:1) і принесла українській збірній довгоочікувану перепустку до «плей-оф» II Світової групи КФ.
 
«Напередодні гри з Естонією обговорювали один формат пари, але під час самого протистояння вийшов інший варіант», — так прокоментувала Даяна Ястремська рішення Михайла Філіми поставити її в пару до Марти Костюк.
 
Після того як у першому поєдинку ігрового дня Ястремська легко розібралася з другою ракеткою естонської збірної Оленою Малигіною (6:3, 6:1), своєї першої невдачі в Таллінні зазнала Еліна Світоліна.
 
Попри те, що в рейтингу WTA прима українського тенісу перебуває значно вище за свою естонську опонентку — 22-гу ракетку планети Контавейт, рідні стіни дозволили естонці дотиснути титуловану українську візаві й зрівняти рахунок у матчі.
 
Михайло Філіма визнав, що цей результат неабияк засмутив першу ракетку України та водночас четверту тенісистку планети. Однак, борючись упродовж двох годин iз лідером естонського жіночого тенісу за важливе очко, Світоліна все ж зробила важливу справу для командного успіху. 
 
На вирішальний у матчі парний поєдинок Контавейт вийшла, по суті, знесиленою. Натомість український дует ви­глядав жваво й упевнено, закономірно здобувши у грі легку перемогу — 6:2, 6:0. «Наші дівчата взяли своє за рахунок переваги в швидкості, силі подачі та упевненої гри на прийомі», — резюмував Філіма.
 
Тепер у збірній України чекають на жеребкування «плей-оф» II Світової групи й прагнуть, аби «сино-жовті» отримали можливість удома (навесні) приймати свого майбутнього суперника.