Сенат Конгресу США виправдав Трампа за обома статтями імпічменту

07.02.2020
Верхньою палатою Конгресу США, Сенатом, де перевагу мають республіканці, не підтримано імпічмент президента країни Дональда Трампа.
 
Сенатори 5 лютого пізно ввечері провели голосування за двома статтями обвинувачення: щодо зловживання владою та перешкоджання розслідуванню Конгресу.
 
У голосуванні за першою статтею щодо зловживання владою 48 сенаторів визнали Трампа винним, а 52 виправдали.
 
Обвинувачення щодо перешкоджання розслідуванню Конгресу підтримали 47 сенаторів, а 53 виступили проти. Республіканці, представником яких є чинний президент, мають у Сенаті 53 мандати.
 
За підсумками попереднього обговорення очікувалося, що республіканці не підтримають імпічмент Дональда Трампа. Сенатор від штату Юта Мітт Ромні (колишній кандидат у президенти США) став єдиним республіканцем, який проголосував за імпічмент за першим пунктом обвинувачення — щодо зловживання владою.
 
Під час голосування за другою статтею він визнав Трампа невинним. Раніше цього дня Ромні заявив, що голосуватиме за імпічмент, і назвав своє рішення найскладнішим, з яким він коли-небудь стикався.
 
Під час свого виступу з трибуни Сенату з мотивів голосування Ромні, зокрема, сказав: «Президент винен у жахливому зловживанні суспільною довірою. Те, що зробив президент Трамп, було грубим зазіханням на наші виборчі права, нашу національну безпеку і наші фундаментальні цінності. Здійснити шахрайство на виборах, щоб утримати за собою пост, — це є, мабуть, найбільш образливим і руйнівним порушенням складеної присяги, яке я тільки можу собі уявити. Мій голос, швидше за все, належатиме до меншості в Сенаті, але, незалежно від цього, голосуючи так, я скажу своїм дітям і їхнім дітям, що я виконав свій обов’язок, зробив усе, що міг, вважаючи, що моя країна чекала від мене саме цього».
 
За другим пунктом звинувачення (обструкція Конгресу) голосування пройшло чітко по партійній лінії 47-53. Республіканські сенатори вирішили, що президент може ігнорувати Конгрес, його функцію контролю за виконавчою владою і виняткові повноваження палати представників iз розслідування в рамках імпічменту. Мітт Ромні став першим в історії трьох президентських імпічментів (Ендрю Джонсон, Білл Клінтон і Трамп) сенатором, що проголосував за визнання винним президента від своєї партії.
 
Нагадаємо, до початку процедури імпічменту призвів скандал у США, що розгорівся через телефонну розмову в липні 2019 року між президентами Сполучених Штатів та України. Критики Трампа закидають, що в цій розмові він чинив тиск на Зеленського, аби той дав новий імпульс розслідуванню стосовно Хантера Байдена. Останній, син імовірного головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року, ексвіцепрезидента США Джо Байдена. Аби спонукати Київ до розслідування, стверджує обвинувачення, Трамп притримав надання Україні військової допомоги, виділеної Конгресом.
 
Історія з імпічментом, яка, за задумом демократів, мала перешкодити переобранню Трампа на другий президентський термін, тепер повернулася проти ініціаторів. За даними соціологічних опитувань, майже 60% американців упевнені, що демократи намагались оголосити республіканцю Трампу імпічмент, переслідуючи власні політичні цілі.