Окупаційна влада Криму визнала загрозу водного апокаліпсису на півострові

07.02.2020
Окупаційна влада Криму визнала загрозу водного апокаліпсису на півострові

Бажання російської окупаційної влади перекинути ресурс кримських прісноводних водосховищ на спраглі території не збігається з можливостями: води бракує. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Аномально тепла зима без опадів спровокувала водний апокаліпсис на всьому півострові: підконтрольна Кремлю влада вимушена визнати, що вода закінчиться через 90-100 днів.
 
 
Критична ситуація змусила прокремлівських чиновників розробляти графік подачі води до будинків мешканців Сімферополя.
 
 
А ось в інших регіонах півострова люди користуватимуться технічною рідиною.
 
— Три водосховища, з яких вода подається у Сімферополь, заповнені лише на третину через гострий дефіцит природних опадів, — розповів глава так званого «Держкомітету» з водного господарства та меліорації Криму Ігор Вайль. — У резервуарах накопичено на 25-28 мільйонів кубометрів води менше торішнього рівня.
 
Дефіцит води змусив окупаційну владу перейматися раціональним використанням залишків життєво необхідного ресурсу — зокрема, почнуть ретельніше боротися з витіканням прісної води.
 
Також у кримських містах введуть погодинний графік її надходження в оселі. У лютому 2020 року обмеження подачі води торкнеться як мешканців багатоквартирних будинків, так і власників приватного сектору, крім соціально значущих об’єктів.
 
У зв’язку з ремонтними роботами кілька днів сиділи без води мешканці Алушти, Євпаторії та смт Новоозерне. Пізніше воду дали, та люди все одно скаржаться на її низьку якість та постійні перебої у постачанні до будинків.
 
Стурбована водною катастрофою й адміністрація Фрунзенського сільського поселення Сакського району Криму: там пересихає лікувальне озеро Богайли. Місцеві кажуть, що унікальний водний об’єкт Криму знищують фермери, які активно риють канали від озера заради підживлення своїх теплиць.
 
З гострою нестачею питної води у Криму зіткнулися також мешканці Керчі, Феодосії, Судака та населених пунктів Ленінського району півострова. Дефіцит змусив окупантів витратити близько 450 мільйонів рублів на організацію робіт із перекидання води з Білогірського та Тайганського водосховищ природного стоку по річці Біюк-Карасу протяжністю 79 км до русла Північно-Кримського каналу.
 
Додатково воду забирають з Ніжинського, Просторненського та Новогригорівського підземних водозаборів із подальшим перекачуванням її до спустошеного водосховища Східного Криму.
 
На даний час кримські вчені підшуковують рішення, як налагодити запезпечення питною водою півострова Крим. Однак поки що всі їхні розробки стають приводом для насмішок в усьому світі.
 
Серед останніх «наукових проривів» прихвоснів Кремля справжнім хітом стала ідея видобувати воду з повітря за допомогою конденсації на глибині чотирьох-п’яти метрів. Подібне ноу-хау обійдеться бюджету Росії у кілька мільярдів рублів щорічно.
 
Пропонувалося навіть використовувати стічні води для відновлення сільського господарства у Криму, а також обігріву міст.
 
Нагадаємо, що до весни 2014 року Україна забезпечувала близько 85% потреб Криму в прісній воді Північно-Кримським каналом з акваторії Дніпра у Херсонській області.
 
Постачання води припинили через анексію Криму Росією, після чого збанкрутували понад 60 відсотків аграріїв та фермерів півострова, зупинилися заводи та фабрики, а люди змушені користуватися водою дуже сумнівної якості, яку добувають із підземних джерел.