Помер легендарний голлівудський актор Кірк Дуглас

07.02.2020
Помер легендарний голлівудський актор Кірк Дуглас

Оскароносний Кірк Дуглас помер у каліфорнійському місті Беверлі-Хіллз у віці 103 років. Про смерть актора повідомив його син Майкл у соціальній мережі «Фейсбук».
 
Дуглас був для світу легендою, актором золотої доби кінематографа, зазначив син покійного. Він справді був однією з найбільш легендарних постатей американського кіно впродовж багатьох десятиліть. 
 
Кірк Дуглас народився в американському штаті Нью-Йорк у родині емігрантів iз Російської імперії (території теперішньої Білорусі) 9 грудня 1916 року.
 
При народженні він отримав ім’я Ісер Даніелович Демський, яке змінив під час навчання в коледжі. Після його закінчення в 1939 році подався до Нью-Йорка, де вступив до Американської академії драматичного мистецтва.
 
Під час Другої світової війни служив на Тихоокеанському флоті ВМС США. Після служби почав грати в театральних постановках і зніматися в рекламі.
 
Його дебютом у кіно стала драма «Дивна любов Марти Айверс» Льюїса Майлстоуна 1946 року. За понад 60-річну кар’єру Дуглас знявся в більш ніж 80 фільмах.
 
Серед кінокартин iз його участю — «20 тисяч льє під водою» Річарда Флейшера, «Жага до життя» Вінсента Міннеллі, яка принесла Дугласу премію «Золотий глобус» за роль Вінсента Ван Гога, а також «Стежки слави» і «Спартак» Стенлі Кубрика.
 
Як людина старшого віку пам’ятаю, що коли стрічка «Спартак» потрапила на радянські екрани, то ми, хлопчики, економили копійки на шкільних обідах, щоб після уроків в енний раз побігти до кінотеатру на «Спартака». Всі мріяли бути схожими на Спартака.
 
1996 року Дуглас отримав почесний «Оскар» за «50 років творчих і моральних зусиль у кінематографічному співтоваристві», а в 2001-му — почесного «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю.
 
Він також відзначений «Сезаром» — найвищою кінематографічною нагородою Франції. Кірка також запам’ятають як щедрого філантропа, який охоче жертвував гроші на допомогу тим, кому поталанило в житті менше, ніж йому. 
 
Дуглас мав чудову родину. Його син Майкл Дуглас є легендою сучасного американського кіно. 2014 року актор видав збірку своїх мемуарів, що містила унікальні фотоматеріали, а також поетичні та прозові тексти.