У Лозанні розпочинається слухання у справі «Росія проти ВАДА»

07.02.2020
У Лозанні розпочинається слухання у справі «Росія проти ВАДА»

Артем Бесєдін перебуває в очікуванні покарання від УЄФА за позитивний допінг-тест. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Удруге за кілька років визнавши Російську антидопінгову агенцію такою, що не відповідає міжнародним стандартам, виконком Всесвітньої антидопінгової агенції постановив відсторонити Росію на чотири роки від участі та проведення великих міжнародних змагань.
 
 
Перш за все йшлося про майбутню літню Олімпіаду-2020 у Токіо, де російські спортсмени зможуть виступати лише в статусі нейтральних атлетів, пройшовши попередньо антидопінговий скринінг у сертифікованих лабораторіях.
 
 
Днями ж прояснилося питання щодо майбутньої участі російських повпредів на іншому турнірі з високим рейтингом — футбольному чемпіонаті світу-2022, який готується прийняти Катар.
За повідомленням арабського видання beIN Sports, днями ВАДА проінформувала Росію щодо заборони участі її збірної в катарському «мундіалі».
 
Утім в офіційно опублікованому 3 лютого Всесвітньою антидопінговою агенцією пресрелізі йдеться не стільки про неучасть збірної Росії у футбольному ЧС-2022, як детально описується вся суть чотирирічної дискваліфікації російських спортсменів.
 
У документі ВАДА йдеться про те, що на чемпіонатах світу забороняється піднімати російський прапор, однак на планетарних форумах росіяни можуть виступати в нейтральному статусі. Певною мірою це може стосуватися й футбольного «мундіалю», зокрема його фінальної частини.
 
Хоча слід відзначити, що ФІФА та УЄФА мають свої особливі стосунки з Всесвітньою антидопінговою агенцією, й, приміром, на майбутньому чемпіонаті Європи-2020 з футболу збірна Росії виступатиме без жодних обмежень.
 
Водночас детальне інформування світової спортивної спільноти щодо принципів накладання штрафних санкцій на російський спорт пов’язане зі стартом судової справи в Спортивному арбітражному суді Лозанни, де Росія оскаржує свою чотирирічну дискваліфікацію.
 
При цьому ВАДА наполягає, аби розгляд справи проходив у публічному форматі, для чого, власне, й познайомила світ зі своєю позицією. Відтак саме спортивний арбітраж по­ставить крапку в історії з покаранням Росії за недотримання антидопінгового кодексу.
 
* * *
 
Болісна допінгова точка нині є й в українському футболі. У справі форварда «Динамо» Артема Бесєдіна, котрий здав позитивний допінг-тест після матчу 5-го туру ЛЄ проти «Мальме», вже мало б наступити якесь прояснення.
 
Однак Європейський футбольний союз уже двічі переносив оголошення свого вердикту, намагаючись розплутати складно закручений клубок фактів.
 
Загалом хід розслідування тримається в таємниці. І наразі достеменно відомо про тимчасове відсторонення Бесєдіна від великої гри.
 
Утім, за неофіційною інформацією, котрою періодично ділиться з футбольною спільнотою журналіст канала «2+2» Ігор Циганик, через можливу причетність до допінгової справи Бесєдіна від своїх обов’язків у «Динамо» тимчасово відсторонили головного лікаря команди Леоніда Миронова.
 
При цьому Артем наполягає, що самовільно він не приймав жодних заборонених препаратів, а завжди чітко слідував рекомендаціям лікаря. Як видно, віднайти правду в цій історії не так просто, через що УЄФА постійно відстрочує дату оголошення вердикту в цій неприємній для динамівського клубу справі.