«Йдемо до себе додому!» Рефат Чубаров анонсував марш гідності на Крим

05.02.2020
«Йдемо до себе додому!» Рефат Чубаров анонсував марш гідності на Крим

Досвідчений парламентар і політв’язень Мустафа Джемілєв вважає, що ризикувати можна тільки собою.

Масовий прорив на окупований Росією Крим анонсувала активісти кримськотатарського меджлісу.
 
 
Мирна акція ненасильницького опору повинна відбутися навесні 2020 року в районі КПВВ «Чонгар» у Херсонській області.
 
 
Рефат Чубаров закликав однодумців iз Європи приєднатися до мирної акції на Херсонщині. Уповноважений представник кримськотатарського народу вкотре констатував, що серед українців, які повернулися додому в рамках обміну полоненими, не було жодного кримського татарина або українця з анексованого Криму, яких кинули за ґрати.
 
За словами глави Меджлісу, після окупації Криму Росія не виконала жодного міжнародного рішення, а така мирна акція, сподіваються, допоможе повернути її у правові рамки. Кримчани не виключають: можливий силовий варіант прориву на окупований півострів.
 
— Ми зважилися на цей крок, щоб міжнародні організації, які постійно на словах засуджують анексію Росією Криму, змогли це підтвердити діями, долучившись до переходу адмінкордону, — заявив Рефат Чубаров. — У перших рядах iтимуть члени Меджлісу, народні депутати. Формою проведення мирної акції протесту ми бачимо організацію ходи з материкової України до іншої частини Української держави — на кримський півострів. Ми йдемо до себе додому!
 
Напередодні проведення мирної ходи на території Херсонщини активісти звернулися до постійних представників 15 країн-членів Ради Безпеки ООН, представників держав-членів Ради з прав людини ООН, членів Постійного форуму ООН iз питань корінних народів, а також до суддів Міжнародного Суду ООН i представників секретаріату Міжнародного Суду ООН.
 
Про те, що відбуватиметься на кордоні з Кримом, повідомлять голів i членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, народних депутатів України, громадських активістів, експертів i волонтерів, які поділяють ідеї міжнародної ненасильницької мирної акції «Світ проти насильства та окупації. Марш гідності».
 
Голова Херсонської області Юрій Гусєв заявив, що знає про ініціативи лідерів кримськотатарського Меджлісу:
 
— Для мене Крим завжди був, є і буде українським. Це безумовно, що ми повернемо українські державні прапори на адмінбудівлі у Сімферополі та Севастополі, — сказав глава Херсонської ОДА. — Крим може та повинен бути частиною міжнародної адженди (актуальна повістка дня).
 
У Держприкордонслужбі України вважають, що в їхнього відомства немає підстав перешкоджати учасникам анонсованої акції у вигляді маршу на Крим. А ось підконтрольний Росії глава Криму Сергій Аксьонов назвав провокацією заяву Рефата Чубарова про запланований марш. За словами Аксьонова, учасників заходу чекає «жорстка відсіч».
 
Своє бачення продемонструвала й екс-прокурор анексованого Криму, нині депутат Держдуми Росії Наталія Поклонська: «Ну, ми вас будемо чекати. І після «великого» походу на Крим допоможемо влаштувати автопробіг по півострову. Для цього навіть виділимо святкові автозаки».
 
Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив, що кримських татар залякати автозаками неможливо.
 
— Марш гідності на Крим є досить ризикованим для його учасників заходом, тому до нього повинні приєднатися лише ті, хто вже пожив, — заявив один iз найстарших депутатів Верховної Ради України. — Я вважаю, що учасники маршу не зобов’язані показувати паспорт, коли перетинатимуть кордон, тому що вони йдуть на територію України. Ми опрацьовували три варіанти маршруту: через Каланчак, Армянськ або Чонгар, з яких буде обраний один. Невідомість зробить марш більш проблемним для російської сторони з точки зору витрат.
 
Нагадаємо, що 1 листопада 2018 року активісти кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров та Мустафа Джемілєв були включені до списку українських фізичних осіб, проти яких російським урядом введено санкції.