Афера на мільйони: адміністрація аеропорту «Одеса» закупила спецтехніку з подвійною переплатою

31.01.2020
Поліція та прокуратура українського міста біля Чорного моря розслідує привласнення й розтрату бюджетних коштів під час закупівлі комунальним підприємством «Міжнародний аеропорт Одеса» спеціальної техніки у TOB «Зар Ейр Системс» та ТОВ «Спецтехніка +». 
 
 
Слідчі встановили, що обидві фірми придбали та доправили спеціальну техніку КП «Міжнародний аеропорт Одеса» за цінами, які у два та більше разів перевищують реальну вартість товару. Йдеться про 130 мільйонів гривень.
 
 
У постановах Малиновського райсуду Одеси від 11 січня 2020 року йдеться про те, що слідство нарахувало 8 тендерів, за якими провернули аферу.
 
Відомо, що аеропорт уклав три угоди з «Зар Ейр Системс» про закупівлю: транспортного засобу для буксирування повітряних суден за 7,60 млн гривень, обладнання для виміру коефіцієнту зчеплення на злітно-посадковій смузі за 3 мільйони 90 тисяч гривень та три перонні пасажирські автобуси за 55 мільйонів 450 тисяч гривень.
 
Крім того, КП «Міжнародний аеропорт Одеса» замовив ТОВ «Спецтехніка +»: дорожній вібраційний каток за 1 мільйон 990 тисяч гривень, 4 трактори з навісним приладдям за 2 мільйони 390 тисяч гривень, комбіновану дорожню машину на шасі за 3,60 мільйона гривень, перонний пасажирський автобус 19 мільйонів 80 тисяч гривень та автомобіль для обробки повітряних суден протиожеледною рідиною за 34 мільйони 30 тисяч гривень.
 
Правоохоронці вважають, що до привласнення та розтрати коштів місцевого бюджету має безпосереднє відношення КП «Міжнародний аеропорт Одеса».
 
Суд надав слідчим доступ до банківських рахунків та дав можливість вивчити документально оформлені угоди, а також документи, на підставі яких оформили ВМД та розмитнення вантажу. 
 
А ось київська компанія «Зар Ейр Системс» за паперами належить Валерію Зарембо, який раніше працював у цій же фірмі... бухгалтером.
 
Також відомо, що в рамках підготовки до Євро-2012 представники аеропортів «Львів» і «Донецьк» придбали у цієї компанії техніки на 159 мільйонів 400 тисяч гривень. Директором КП «Міжнародний аеропорт Одеса» з 2017 року є Ольга Макогонюк.