Луна «Брекзиту»: Шотландія проведе референдум про власну незалежність

31.01.2020
Луна «Брекзиту»: Шотландія проведе референдум про власну незалежність

Втрату членства в ЄС та всіх прав, які воно гарантувало, глава автономного уряду Шотландії Нікола Стерджен вважає неприйнятним для шотландців

Велика Британія офіційно вийде зі складу Євросоюзу сьогодні, 31 січня, але пов’язані з «Брекзитом» проблеми вже почали з’являтися.
 
 
Шотдандський парламент у середу постановив провести новий референдум щодо незалежності Шотландії.
 
 
Депутати також постановили, що перед будинком парламенту після офіційного «Брекзиту» й надалі буде майоріти прапор Європейського Союзу.
 
 
Під час голосування в Единбурзі новий референдум про незалежність підтримали 64 члени парламенту, а проти голосували 54. 
 
Утім проведення цього юридично зобов’язуючого акту може відбутися лише за згодою британського уряду, а прем’єр-міністр Борис Джонсон цього місяця вже відхиляв подання щодо референдуму про незалежність Шотландії.
 
Він заявив, що плебісцит 2014 року, в якому шотландці висловилися проти незалежності, має за лишитися  єдиним у цьому поколінні подібним голосуванням. Шотландський парламент, однак, наполягає, що «Брекзит» змінив ситуацію.
 
Адже під час загально британського референдуму у червні 2016 року про вихід Великої Британії зі складу ЄС більшість шотландців висловились за те, щоб лишитись у складі ЄС.
 
«Нас відділяє всього два дні від втрати членства в ЄС та всіх прав, які з ним пов’язані», — заявила в середу перед голосуванням глава автономного уряду Шотландії Нікола Стерджен.
 
«На мою думку, поза всякими сумнівами, єдиним реальним способом, аби Шотландія повернулася до серця Європи, є стати незалежною країною», — наголосила вона. 
 
Після офіційного виходу зі складу ЄС упродовж наступних 11 місяців до кінця нинішнього року триватиме перехідний період, під час якого мають відбутися переговори стосовно майбутніх торговельних відносин між Сполученим Королівством та ЄС. 
 
«Євроньюс» повідомляє про ще один наслідок «Брекзиту»: МЗС Ірландії приймає на роботу нових співробітників та відкриває нові паспортні столи. Адже після виходу Британії з ЄС ірландський паспорт став одним iз найбільш затребуваних у Європі.
 
Його бажають отримати британці, які прагнуть і надалі вільно подорожувати Європою, за бажання чи потреби — вільно працювати в одній iз країн ЄС, надалі мати можливість отримувати там медичну допомогу, зберігати тісні бізнесові зв’язки з європейськими партнерами.
 
Починаючи з 2016 року, коли більшість британців висловились за вихід iз ЄС, ірландське МЗС отримало 900 тисяч подань на отримання ірландського паспорта.
 
Більшість iз них — 835 тисяч — від громадян Великої Британії. До «Брекзиту» нікому з них ірландський паспорт не був потрібен. Наразі невідомо, чи матиме можливість громадянин Британії вільно пересуватися Євросоюзом, а ось з ірландським паспортом зможе точно. Ірландський паспорт надає громадянство Ірландії, а отже — і громадянство Євросоюзу.