Помпео в Києві: чим обернеться візит держсекретаря США

31.01.2020
Помпео в Києві: чим обернеться візит держсекретаря США

На 30 січня американський державний секретар Майк Помпео запланув відвідати Київ.
 
 
Це перша з його зупинок у рамках широкого турне країнами Східної Європи та Середньої Азії.
 
 
Згідно з оприлюдненим планом візиту, Помпео мав зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком та міністром оборони Андрієм Загороднюком.
 
 
Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США, яка формулює офіційною метою візиту підкреслення підтримки Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України.
 
Держсекретар мав узяти участь у церемонії покладання квітів біля Михайлівського Золотоверхого собору, щоб вшанувати загиблих на Донбасі. Крім того, провести зустрічі з релігійними лідерами, представниками громадянського суспільства та ділових кіл.
 
Офіційний візит відбувається на тлі процесу імпічменту президента Дональда Трампа, якого звинувачують у тиску саме на Україну. Хоча всі впевнені, що відсторонення Трампа від влади не відбудеться, бо більшість у Сенаті, який має сказати останнє слово, мають республіканці.
 
Але справа дійсно запахла смаленим після того, як колишній радник президента з національної безпеки Джон Болтон підтвердив, що Трамп ставив у залежність військову підтримку України з публічним оголошенням про розслідування діяльності сина його політичного конкурента, Джо Байдена.
 
Болтон у своїй книзі також оприлюднив історію відсторонення Трампом колишнього посла США в Києві Марі Йованович, оскільки вона не бажала тиснути на українську владу з вимогами збирати компромат на Байдена, натомість віддаючи перевагу скеровуванню української влади на боротьбу з корупцією. До того ж Трамп висловлювався про Йованович не гідними для чоловіка і президента словами.
 
Якщо обвинувачення демократів не справляють на республіканців особливого враження, то обвинувачення, озвучені шанованим політиком-республіканцем, яким є Болтон, вони не зможуть залишити без уваги.
 
Держсекретар США відвідує Київ на тлі іншого скандалу, пов’язаного вже з ним самим. Майк Помпео викреслив зі списку журналістів, які супроводжують його у цьому турне, кореспондентку найбільшої некомерційної мережі радіостанцій у США NPR (Національне публічне радіо) Мері Келлі.
 
Її провина полягає в тому, що свого часу журналістка поставила йому незручне запитання про обставини відкликання з Києва посла Мері Йованович та стан відносин з Україною.
 
Після закінчення спілкування Помпео провів із Келлі сувору «виховну розмову». Журналістка розповіла, що Помпео навіть використовував нецензурні слова, висловлююючи своє невдоволення тим, що його запитують про Україну, й інтонаційно тиснучи: «Як ви думаєте, чи американцям не байдуже до України?».
 
«Він запитав, чи можу я знайти Україну на мапі. Я відповіла, що так, а він сказав помічникам, щоб принесли мапу світу без написів. Я показала на мапі Україну», — розповіла Мері Келлі.
 
Висловлювання Помпео, які можна тлумачити як свідчення зневажливості до української теми, стали відомі через скандал після того, як журналістка оприлюднила зміст розмови «не для запису». Це ще більше розлютило Помпео. Він заявив, що Мері Келлі не розуміється на українських справах, і стверджував, що вона замість України показала на мапі Бангладеш. 
 
Тож візит Майка Помпео до Києва мав два завдання: пересвідчитись, чи президент України Володимир Зеленський надалі дотримується раніше обраної лінії, що «Трамп не здійснював тиск на Україну».
 
А також владнати власний промах і довести, що він переймається справами України і наша країна має значення для США. Вирішення інших важливих для України питань під час цього візиту не варто було очікувати. 
 
Виправдовувати Помпео за не надто прихильні до України слова взявся колишній вітчизняний очільник МЗС Павло Клімкін, який напередодні візиту в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» назвав висловлювання Помпео «емоційним сплеском». «Я впевнений, що навіть на тлі роздумів «кому важлива та Україна?» це лише емоційний сплеск. Те, що він скаже тут, у Києві, буде тим, що хочуть чути українці», — сказав Клімкін. 
 
Візит держсекретаря відбувся на не найсприятливішому для України тлі. А висловлювання Майка Помпео таки свідчать, що нинішньому керівництву адміністрації США Україна не надто цікава й цей візит потрібен Білому дому для того, щоб нівелювати критику на свою адресу, висловився у «Фейсбуці» співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков.
 
Після Києва Помпео поїде до Мінська, а до 4 лютого також має відвідати Узбекистан, Казахстан. Сам Майк Помпео у «Твіттері» мету своєї поїздки сформулював так: «Затвердити американські пріоритети в Європі та Центральній Азії».